FMI: Riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut la nivel mondial, din cauza tensiunilor comerciale

FMI: Riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut la nivel mondial, din cauza tensiunilor comerciale
scris 10 oct 2018

Riscurile din sistemul financiar mondial au crescut în ultimele șase luni și ar putea să se accentueze în mod semnificiativ dacă presiunile de pe piețele emergente vor escalada sau tensiunile din relațiile comerciale vor continua să se amplifice, a avertizat miercuri Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters.

FMI, care organizează în această săptămână reuniunile de toamnă ale organizației, la Bali, a mai notat că, în timp ce sistemul bancar a fost întărit cu reglementări mai sigure în ultimii zece ani, după criza financiară mondială din 2008, condițiile financiare relaxate contribuie la acumularea de vulnerabilități, cum ar fi nivelul ridicat al îndatorării și evaluarea mare a activelor, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
INS a reconfirmat creșterea economică de 4,1% din al doilea trimestru CITEȘTE ȘI INS a reconfirmat creșterea economică de 4,1% din al doilea trimestru

Potrivit raportului bianual al FMI referitor la stabilitatea financiară globală, noile sisteme de salvare a băncilor, care au rolul de a evita acordarea unor noi programe de salvare, sunt în mare parte netestate.

”Riscurile pe termen scurt pentru stabilitatea financiară globală au crescut într-o anumită măsură”, arată raportul.

Directorul pentru piețe de capital al FMI, Tobias Adrian, a spus că posibilele șocuri din sistem ar putea apărea în diverse forme, cum ar fi nivelul peste așteptări al inflației, care poate declanșa un creștere puternică a dobânzilor, sau un exit dezordonat al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Gravitatea impactului unor astfel de șocuri va fi determinată de vulnerabilități care includ creșterea datoriilor non-financiare, al căror nivel depășește în prezent 250% din PIB, un declin al standardelor din afara sistemului bancar tradițional și prețurile mari ale activelor, care ar putea scădea puternic.

Un alt motiv de îngrijorare este acumularea rapidă de datorii în China din ultimii ani, cu toate că autoritățile din această țară au luat măsuri pentru a ține sub control această tendință, a mai spus oficialul FMI.

Raportul Fondului mai arată că creșterea economică pare să fi atins nivelul maxim în unele economii mari, în timp ce decalajul dintre țările avansate și piețele emergente devine mai mare.

FMI a redus marți estimările privind economia globală, din cauza escaladării războiului comercial dintre SUA și China și amplificarea oresiunilor financiare pe piețele emergente.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
riscuri
stabilitate financiara