Politica monetară are un potențial limitat de a preveni apariția unor bule speculative, spun reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) într-un raport, potrivit MarketWatch.
Politicile macroprudențiale și reglementările "pot identifica mai bine sursele dezechilibrelor și imperfecțiunilor pieței decât politica monetară", se arată în raportul citat.
Băncile centrale ale principalelor economii la nivel mondial au adoptat în ultimii ani politici monetare expansioniste, ceea ce a generat temeri cu privire la eventuale dezechilibre financiare provocate de banii ieftini.
Reprezentanții FMI spun că, în contextul actual, potențialul ratelor de dobândă de a preveni riscurile financiare este redus, iar costurile par să fie adesea mai mari decât beneficiile. În acest context, instituția a cerut factorilor de decizie să folosească mai degrabă politici prudențiale "bine orientate" pentru a preveni aceste riscuri.
Atât FMI, cât și Banca Mondială, au cerut Rezervei Federale (Fed) să amâne creșterea dobânzilor de politică monetară până anul viitor, având în vedere implicațiile la nivel global, dar și faptul că economia Statelor Unite nu este încă pregătită pentru acest pas.
Totodată, economistul-șef al Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat recent că instituția rămâne gata să modifice sau să extindă programul actual de relaxare cantitativă, având în vedere că turbulențele de pe piețele emergente se intensifică, adăugând că nu există riscul unei bule speculative.