FMI: Măsurile de relaxare fiscală programate pentru 2017 ar trebui amânate

FMI: Măsurile de relaxare fiscală programate pentru 2017 ar trebui amânate
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 14 mar 2016

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României amânarea măsurilor de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, aflate în Codul fiscal, pentru a atinge un deficit bugetar de 2% din PIB, anul viitor. Ministerul de Finanțe și-a propus o țintă de 2,8% din PIB pentru acest an și de 2,77% din PIB pentru 2017.

"Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA și a celorlalte facilități prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB", a declarat, luni, șeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, în conferința de prezentare a concluziilor misiunii FMI la București, desfășurată în perioada 2 - 14 martie. Ministerul de Finanțe și-a propus un deficit, în bază cash, de 2,8% din PIB în acest an și de 2,7% din PIB, în 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform Codului fiscal care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, TVA ar urma, anul viitor, să scadă de 20% la 19%, accizele la carburanți ar trebui să fie reduse pentru a se întoarce la nivelul anterior introducerii supraacizei în 2014, iar taxa pe stâlp de 1% ar trebui să fie eliminată. Baqir a precizat că a avut discuții cu toți actorii implicați în procesul decizional și consideră că momentul potrivit pentru luarea unei hotărâri privind amânarea măsurilor de relaxare fiscală ar fi cel în care se discută bugetul pentru anul viitor, respectiv în toamna lui 2016.

Alte recomandări ale FMI vizează legea dării în plată, în privința căreia își exprimă îngrijorarea din cauza efectului retroactiv asupra contractelor de credit, salarizarea în sistemul bugetar, care ar trebui implementată gradual, creșterea abruptă a salariului minim, din ultimii ani, și situația companiilor de stat. În ceea ce privește societățile deținute de stat, instituția financiară recomandă privatizarea și lansarea unor oferte publice inițiale.

Misiunea FMI s-a aflat în vizită la București pentru evaluarea situației macroeconomice în baza articolului IV al Actului Constitutiv al Fondului, România neavând, în prezent, un acord de împrumut cu FMI. Totodată, oficialii guvernului au declarat că nici nu există intenția de a mai semna un astfel de acord,

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
deficit bugetar
relaxare fiscală