Economia României va crește cu 7% în acest an, printre cele mai bune performanțe la nivel european, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI). Rata inflației va rămâne ridicată până la finele anului, iar deficitul de cont curent se va adânci, arată instituția în raportul din octombrie privind perspectivele economiei globale.
Prognoza de creștere economică a rămas neschimbată comparativ cu estimările avansate în august, după aprobarea consultărilor anuale cu România în baza Articolului IV.
În raportul din primăvară, FMI estima că economia românească va crește cu 6% în acest an.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE RECORD România - cea mai scumpă piață spot a electricității din EuropaComisia Europeană se așteaptă la o creștere economică de 7,4% în România, în timp ce Banca Mondială vede un avans ușor mai lent, de 7,3%.
La nivelul Uniunii Europene, FMI preconizează o creștere de 5,1% pentru acest an, după o contracție de 5,9% în 2020, cu performanțe notabile în Irlanda (+13%), Estonia (+8,5%), Ungaria (+7,6%) și România.
FMI a înrăutățit ușor estimarea privind creșterea economiei globale în 2021, de la 6% la 5,9%.
Revizuirea în scădere “reflectă o retrogradare pentru economiile avansate - în parte din cauza întreruperilor de aprovizionare - și pentru țările în curs de dezvoltare cu venituri mici, în mare parte din cauza înrăutățirii dinamicii pandemiei. Aceasta este parțial compensată de perspectivele mai bune pe termen scurt în rândul unor economii de piață emergente și în curs de dezvoltare exportatoare de mărfuri. În general, se preconizează că ocuparea forței de muncă va continua să rămână în urma redresării producției”, se arată în raportul menționat.
FMI notează că rata inflației a accelerat rapid în SUA și în unele economii emergente și în curs de dezvoltare, reflectând “neconcordanțe între cerere și ofertă în contextul pandemiei și prețurile mai mari ale materiilor prime în comparație cu nivelul de bază scăzut de acum un an”.
Presiunile asupra prețurilor sunt așteptate să se diminueze în 2022.
“Cu toate acestea, există o mare incertitudine în ceea ce privește perspectivele inflației - în primul rând din cauza traiectoriei pandemiei, a duratei întreruperilor de aprovizionare și a modului în care pot evolua așteptările inflaționiste în acest context”, potrivit FMI.
Fondul estimează o inflație medie de 4,3% în România în 2021 și de 3,4% în 2022. Rata anuală a inflației ar urma să atingă 5,3% în decembrie și 3,3% la finele anului viitor.
Deficitul de cont curent este așteptat să se adâncească la 5,7% din PIB în acest an, de la 5,2% anul trecut. Pentru 2022, FMI estimează un deficit de 5,5% din PIB.