Fitch confirmă ratingul municipiului București la BBB minus cu perspectivă negativă. Capital, expusă la riscul de refinanțare. Deficitul mediu va fi de 6% din veniturile totale în perioada 2021-2023

Fitch confirmă ratingul municipiului București la BBB minus cu perspectivă negativă. Capital, expusă la riscul de refinanțare. Deficitul mediu va fi de 6% din veniturile totale în perioada 2021-2023
scris 6 nov 2021

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută și monedă locală ale municipiului București, perspectivele asociate fiind negative, informează un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Decizia vine după ce, luna trecută, Fitch a confirmat ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investiții). Perspectiva negativă reflectă continua incertitudine privind implementarea politicilor menite să rezolve dezechilibrele bugetare structurale pe termen mediu și impactul asupra finanțelor publice ale României de pe urma riscurilor persistente legate de pandemie și a creșterii costurilor cu energia, apreciază Fitch, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al capitalei României la "bbb plus", în timp ce perspectiva negativă o reflectă pe cea a României (rating "BBB minus"/perspectivă negativă).

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sorin Cîmpeanu anunță verificări la toate unitățile de învățământ unde rata de vaccinare a crescut spectaculos în ultima săptămână CITEȘTE ȘI Sorin Cîmpeanu anunță verificări la toate unitățile de învățământ unde rata de vaccinare a crescut spectaculos în ultima săptămână

Orașul are surse stabile de venit, cu perspective de creștere a veniturilor în linie cu avansul PIB-ului național. Impozitele și taxele au reprezentat în 2020 aproape întreg venitul operațional al Bucureștiului, ținând cont de activitățile economice ciclice moderate. Impozitul pe venit a reprezentat peste 80% din venitul operațional, în timp ce impozitele și taxele locale, de o natură mai volatilă, au reprezentat 13%. În urma îmbunătățirii evaluării proprietăților imobiliare și a colectării, veniturile din impozitele pe proprietate au crescut semnificativ în ultimii ani, în linie cu piața imobiliară solidă a orașului. Impozitele și impunerile percepute sunt de asemenea stabile și au crescut după ce a fost modernizată infrastructura IT a orașului, permițând o colectare mai eficientă, apreciază agenția de evaluare financiară.

Fitch evaluează capacitatea Bucureștiului de a genera venituri suplimentare în cazul unei posibile scăderi a activității economice ca fiind "mai slabă", în linie cu alte orașe românești care beneficiază de rating din partea agenției. Dar Bucureștiul are o experiență dovedită în creșterea veniturilor, chiar în perioade în care avansul economiei este mai redus.

Cheltuielile de capital ale orașului ar urma să rămână ridicate în perioada 2021-2023, ducând la un deficit mediu de 6% din veniturile totale, apreciază Fitch.

Bucureștiul este expus la riscul de refinanțare, există trei emisiuni de obligațiuni (de 555 milioane de lei fiecare), care vor avea scadența în 2022, 2025, 2028 și un împrumut de 555 milioane de lei cu scadența în 2023. Împrumutul a fost acordat în aprilie 2020 de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a refinanța datoria ajunsă la scadență. Orașul și-a redus semnificativ riscul valutar, după ce a refinanțat obligațiuni de 500 de milioane de euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch ratings
bucuresti
persspectiva negativa