Firmele care fac comerț extracomunitar și sunt autorizate de Vamă vor plăti, de la 1 mai, garanții vamale mai mici

Firmele care fac comerț extracomunitar și sunt autorizate de Vamă vor plăti, de la 1 mai, garanții vamale mai mici
scris 27 apr 2016

Companiile care realizează comerț cu statele din afara Uniunii Europene și sunt autorizate de autoritatea vamală vor beneficia, de la 1 mai, de scutire sau reducere a garanțiilor vamale dacă lucrează cu regimuri suspensive, potrivit noului Cod Vamal comunitar, iar în România garanțiile vor fi solicitate doar pentru taxele vamale, nu și pentru accize și TVA, în urma deciziei Finanțelor cu Direcția Generală a Vămilor.

Regimurile vamale suspensive sunt operațiuni cu titlu temporar, care au ca efect suspendarea plății taxelor vamale, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

"Noul Cod Vamal Unional oferă niște facilități semnificative operatorilor economici autorizați. Pe lângă reducerea numărului de controale vamale și prioritate la control, oferă și niște facilități fiscale. Unele sunt aplicabile în toate statele Uniunii Europene, de la 1 mai, respectiv reducerea sau eliminarea garanțiilor pentru cei care lucrează cu regimuri suspensive, altele se aplică la nivel național, astfel că operatorii pot beneficia de amânarea plății TVA în vamă", a declarat miercuri șeful Direcției Generale a Vămilor, Claudiu Ardeleanu, într-o conferință PwC România despre noul Cod Vamal, care va intra în vigoare de la 1 mai.

El a dat ca exemplu firmele care realizează producție în România și oferă locuri de muncă, care pot beneficia de amânarea la plata TVA când importă materia primă, la momentul operațiunilor vamale.

În prezent, în România există doar 80 de operatori economici autorizați, importatori și exportatori, șeful Vămii declarându-se nesatisfăcut de numărul mic al acestora, care ar trebui să crească, întrucât importatorii trebuie să fie conștienți că intră într-o competiție pe piața Uniunii Europene și ar putea fi devansați de alții care profită de beneficiile aduse de Codul Vamal.

Româncele nu fac rabat de la brand și își cumpără genți de lux în rate CITEȘTE ȘI Româncele nu fac rabat de la brand și își cumpără genți de lux în rate

Ardeleanu a menționat că nu există costuri pentru o firmă care dorește să se autorizeze, însă aceasta trebuie să îndeplinească o serie de condiții, care vizează printre altele documentația, personalul sau solvabilitatea financiară.

Amânarea la plata TVA se aplică și în prezent atât pentru agenții economici autorizați, pe care Vama îi verifică și auditează periodic, cât și pentru cei care beneficiază de autorizație de vămuire la domiciliu.

De la 1 mai vor beneficia suplimentar și de o facilitate de scutire sau de reducere a garanțiilor vamale.

"Garanțiile care sunt percepute pentru regimuri vamale suspensive se referă la toate taxele care s-ar datora în vamă, respectiv taxe vamale, accize și TVA. Pe baza discuțiilor cu Ministerul Finanțelor Publice, am als soluția gatantării doar a taxelor vamale în Vamă, pentru că celelalte taxe, acciza și TVA, sunt de natură națională și stau la îndemâna statului membru de a hotărî dacă le garantează sau nu", a punctat Ardeleanu.

Garanțiile sunt stabilite ca procent din cunatumul taxelor vamale, care la rândul lor sunt calculate pentru fiecare produs în parte.

La export, un agent autorizat beneficiază de reducerea numărului de controale și de rapiditatea procedurilor.

Direcția Generală a Vămilor a chemat deja la cursuri de formare profesională și informare despre prevederile noului cod vamal circa 300 de operatori vamali, aceștia constituind un grup direct vizat de noile reglementări.

Ardeleanu a sublinat că intenționează să organizeze acțiuni de informare în toate cele opt direcții regionale ale Vămii, care cumulează circa 2.600 de angajați.

Guvernul va investi, până în 2023 inclusiv, peste 830 milioane euro pentru condițiile din închisori CITEȘTE ȘI Guvernul va investi, până în 2023 inclusiv, peste 830 milioane euro pentru condițiile din închisori

Codul Vamal Unional aplicabil de la 1 mai are aproximativ 1.000 de pagini, la care se va adăuga un număr ridicat de ordine ale Fiscului care urmează să fie emise în perioada următoare. La momentul actual, sunt pregătite peste 25 de ordine pentru a fi aprobate.

"Tocmai de aceea, am propus constituirea unui grup de lucru între reprezentanții mediului de afaceri și cei ai vămii române, propunere care a fost agreată", a afirmat șeful Direcției Impozite și taxe indirecte în cadrul PwC Europa Centrală și de Est, Daniel Anghel.

În noul Cod vamal, regimurile vamale vor fi reorganizate într-o nouă structură. Unele dispar, iar altele vor continua sub o altă denumire.  Astfel, după 1 mai 2016, va fi necesară și o corelare a prevederilor din Codul fiscal cu noile regimuri speciale prevăzute de Codul Vamal al Uniunii Europene, apreciază reprezentanții PwC.

Totodată, noua definiție a exportatorului din legislația vamală trebuie corelată cu legislația privind TVA, întrucât operatorii din afara Uniunii Europene nestabiliți nu vor mai putea realiza operațiuni de export.

Potrivit noii definiții, exportatorul este o persoană care trebuie să fie stabilită pe teritoriul UE și să aibă drept de dispoziție asupra mărfurilor.

"Înțeleg că sunt dificultăți în aplicare, motiv pentru care inclusiv Comisia Europeană a încercat să rafineze această noțiune prin emiterea unor ghiduri specifice. Cred că noi putem rezolva chestiunea prin aplicarea specifică a legislației", a explicat Ardeleanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
cod vamal
taxe vamale 2016
tva
accize
claudiu ardeleanu