Firmele care vor angaja cel puțin 3 persoane sub 35 de ani în agricultură, acvacultură sau industria alimentară vor fi scutite de la plata tuturor obligațiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale, iar de aceleași scutiri vor beneficia și tinerii angajații. Un grup interministerial va elabora în perioada următoare modificările necesare la Codul Fiscal și la alte legi în acest scop.
Guvernul va aplica această măsură având în vedere că, în prezent, zona rurală a României acoperă 87,5% din teritoriu și 45% din populație, fiind caracterizată de o puternică tendință de îmbătrânire și de migrare, în special a tinerilor. Măsura va fi luată pentru a reduce aceste tendințe care s-au accentuat in ultimii zece ani.
Astfel, la angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură și industria alimentară, ca mod de sprijin financiar, atât angajatorul, cât și angajatorul vor fi scutiți de la plata tuturor obligațiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale, respectiv impozit și contribuții sociale și de sănătate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Condiția pentru angajatori va fi de a angaja cel puțin 3 tineri care îndeplinesc condițiile de vârstă stabilite, iar angajații vor trebui menținuți pe o perioadă de cel puțin 1 an, scutirea fiind acordată pentru cel mult 5 ani.
Potrivit unui document oficial aflat în posesia Profit.ro, autoritățile estimează că, în perioada 2017 - 2020, vor fi angajate circa 8.000 de persoane cu vârsta sub 35 de ani (câte 2.000 de salariați anual), ceea ce va conduce la o creștere cu 8,2 % a forței de muncă în agricultură.
Programul va fi promovat în mediul rural, dar și în orașe, cu scopul atragerii șomerilor din mediul urban care doresc să se angajeze în agricultură, relevă documentul.
Impactul bugetar pentru susținerea acestei scheme de sprijin financiar a fost calculat de Guvern la 25 milioane euro în următorii 4 ani.