Fermierii se așteaptă ca producțiile de legume și fructe să fie mult mai mici decât în 2016 din cauza gerului

Fermierii se așteaptă ca producțiile de legume și fructe să fie mult mai mici decât în 2016 din cauza gerului
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2017

Înghețul și zăpăda care s-au așternut peste terenurile agricole din România la începtul acestui an au avut un impact negativ asupra legumelor și pomilor fructiferi, în timp ce culturile însămânțate în toamnă au fost afectate într-o mică măsură, afirmă fermierii chestionați de News.ro.

“Vremea aceasta rea, cu înghețul și cu zăpada, a avut un impact negativ asupra legumelor care au fost puse în solarii și asupra viei și pomilor fructiferi. I-a prins într-o fază sensibilă, atunci când erau înfloriți, de aceea ne așteptăm la scăderea producție în acest an. Nu cred că se va face mai mult de 60% din producția obținută în 2016 de legumele și fructe”, a declarat pentru News.ro Ion Cioroianu, consilier din cadrul Asociației Fermierilor din România (AFR).

Urmărește-ne și pe Google News

El a discutat cu agricultori din județul Galați, care i-au spus că 100 de hectare de vie erau compromise 100%, iar 240 de hectare de livezi erau compromise în proporție de 60%.

Producția de legume a ajuns anul trecut la 3,3 milioane de tone, în scădere cu 8,1% față de anul precedent, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INS).

În 2016, producția de struguri a scăzut cu 7,8%, până la 737.000 tone, din cauza scăderii randamentului la hectar cu 8,3%.

În schimb, producția de fructe din livezi a crescut anul trecut cu 0,4%, la 675.000 de tone, chiar dacă suprafața a scăzut cu 0,7%.

Pentru alte culturi, condițiile meteo din primele luni ale anului au avut un impact mixt.

“Atât ploile, cât și zăpadă au avut un efect pozitiv. Pagube au produs câteva brume, înainte de fenomenul cu precipitațiile abundente și ninsori din zona de nord. Ele au produs pagube la anumite culturi, mai ales în cazul celor care aveau cartofii răsăriți”, a afirmat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, pentru News.ro.

România a înregistrat anul trecut o creștere a producției de cartofi cu 2,4%, la 2,62 milioane de tone.

Pe de altă parte, producătorii de cereale se așteaptă la producții bune, chiar similare producțiilor-record obținute anul trecut.

“Vorbim de producții cel puțin la nivelul anului trecut, dar producțiile totale vor fi mai mici deoarece atât la cultura de rapiță, cât și la cultura de grâu suprafețele însămânțate au fost mai mici decât în anii precedenți”, a explicat președintele LAPAR.

Potrivit reprezentanților fermierilor, agricultorii din nordul țării, unde clima este mai rece, nu au terminat cu semnănatul, deoarece sunt probleme cu umiditatea solului și cu băltirile.

Dacă în nordul României fermierii seamănă soia și porumbul, în vestul țării, cele două culturi deja au răsărit, iar fermierii din zonă spun că, la acest moment, culturile arată bine.

Carrefour începe să înființeze cooperative cu producătorii români de fructe și legume, în încercarea de a evita intermediarii CITEȘTE ȘI Carrefour începe să înființeze cooperative cu producătorii români de fructe și legume, în încercarea de a evita intermediarii

“Poate că nu o să facem 9 tone de grâu la hectar anul acesta, cum am făcut în alte dăți, dar vom face 7,5 tone la hectar în cazul grâului și 4,5 de tone la hectar la rapiță”, a declarat fermierul Dimitrie Muscă, pentru News.ro.

Muscă a semănat în acest an 3.000 de hectare cu grâu, 3.000 ha cu porumb, 1.100 ha cu rapiță, 400 ha cu soia și 160 ha cu lucernă.

Producția de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depășind 10 milioane de tone, deși suprafața cultivată s-a diminuat cu 4%, potrivit INS.

Producția de grâu a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la 8,28 milioane de tone, nivel-record pentru România. 

viewscnt
Afla mai multe despre
legume
fructe
productie