Economia europeană a încetinit puternic în trimestrul al treilea, opt dintre statele UE care au raportat date consemnând scăderi raportat la trimestrul precedent, potrivit Eurostat. România și Cipru au înregistrat cel mai mare avans trimestrial, în timp ce economia Ungariei s-a contractat pentru prima oară în ultimii doi ani.
În trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior, produsul intern brut ajustat sezonier a crescut cu 0,2% atât în zona euro, cât și în UE, relevă o estimare flash publicată de Eurostat marți.
Avansul a încetinit de la o creștere de 0,8% pentru economia zonei euro și de 0,7% pentru UE în trimestrul al doilea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România a înregistrat cea mai mare creștere trimestrială, de 1,3%, la egalitate cu Cipru.
Produsul intern brut s-a contractat în opt dintre statele care au publicat datele pe trimestrul al treilea, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Letonia (-1,7%) și Slovenia (-1,4%).
Ungaria, care a avut una dintre cele mai bune evoluții din prima jumătate a anului, a raportat un declin trimestrial de 0,4%, prima scădere din ultimii doi ani. Analiștii ING estimează că economia ungară va intra în recesiune în ultimul trimestru, pe fondul inflației ridicate, de peste 20%.
Economia Poloniei a crescut cu 0,9%, după un declin de 2,3% consemnat în trimestrul al doilea, evitând, astfel, intrarea în recesiune tehnică.
Comparativ cu trimestrul al treilea din 2021, produsul intern brut a crescut cu 2,1% în zona euro și cu 2,4% în UE, după creșteri anuale de 4,3% pentru ambele regiuni în precedentele trei luni.
Cele mai mare creșteri anuale au fost înregistrate în Cipru (+5,4%), Portugalia (+4,9%) și România (+4,7%), iar cele mai mici în Franța (+1%) și Germania (+1,1%).
Letonia a consemnat singura contracție, de 0,4% raportat la perioada iulie-septembrie 2021.