45% dintre români consideră că beneficiază de pe urma comerțului internațional al UE, procentul fiind cu 9 puncte procentuale în creștere față de 2010. Totuși, procentul este sub cel înregistrat al nivelul întregii Uniuni Europene, 60% dintre europeni fiind de părere că schimburile comerciale internaționale le oferă anumite beneficii, potrivit unui sondaj publicat miercuri de Comisia Europeană (CE).
Cei mai mulți români care sunt de părere că benificiază de pe urma comerțului internațional au între 25 de ani și 39 de ani, 59% dintre respondenții din această categorie de vârstă fiind de părere că aceste schimburi le oferă anumite avantaje.
Principalul beneficiu al comerțului internațional este, în opinia românilor, existența unei oferte mai variate pentru consumatori, acest lucru fiind un avantaj amintit de 51% dintre respondenții din România.
Al doilea beneficiu ca importanță pentru români este reprezentat de prețul mai mic al produselor importate (27% dintre respondenți). Totodată, 23% dintre români consideră comerțul internațional ca benefic pentru economia europeană, procent similar cu cel al persoanelor din România care cred că produsele importate au o calitate mai bună.
În rândul celor care afirmă că nu beneficiază de existența comerțului internațional, principalele argumente sunt prețurile mai mari (38% dintre respondenți) și scăderea calității produselor importate (32% dintre respondenți).
În opinia românilor, principalele proprități ale politicii comerciale în UE ar trebui să fie, în următorii ani, "oferirea celei mai variate game de produse și servici pentru consumatorii, la cele mai mici prețuri" și "asigurarea standardelor de sănătate și mediu ale UE".
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Toate hotelurile din România ale lituanienilor de la Apex Alliance - scoase la vânzare după deschidere. Primul pe listă, Hiltonul abia inaugurat în aeroportul Otopeni. În acționariat - cel mai bogat om din statul baltic60% dintre români consideră că UE este mai eficientă în apărarea intereselor comerciale ale statelor membre decât aceste state atunci când acționează pe cont propriu, procent sub cel înregistrat per ansamlu în UE, de 71%.
Totodată, 53% dintre români sunt de părere că UE își desfășoară politica comercială în mod deschis și tarnsparent, în timp ce, la nivelul UE, procentul celor care au încredere în acest lucru este de 59%.
Doar 43% dintre români consideră că "avem nevoie de reguli pentru comerțul internațional, deoarece acestea contribuie la un mediu echitabil pentru țări și companii. În UE, procentul este de 50%".
Totodată, mai puțin de jumătate (47%) cred că "UE ar trebui să aplice taxe de import mai mari produselor din țările din afara Europei și afacerilor care concurează în mod neechitabil cu afacerile europene, ceea ce pot duce la prețuri mai mari pentru aceastea din urmă". La nivelul întregului bloc comunitar, procentul celor care au acaestă părere este de 56%.
Doar 20% dintre români afirmă că au cumpărat, cel puțin o dată în ultimul an, prin Internet, produse din afara UE, în rândul europenilor procentul fiind de 42%.
Dintre țările din afara UE din care românii au cumpărat bunuri sau servicii, cea mai des amintită este China (54%).