Potrivit celui mai recent Eurobarometru, aproape 80% dintre respondenții din România susțin introducerea monedei euro, cel mai ridicat procent în rândul statelor UE care nu au adoptat încă moneda comună.
Comisia Europeană a prezentat Eurobarometrul Flash anual privind introducerea monedei euro în statele membre care s-au angajat să adere la zona euro. Sondajul a fost realizat între 20 și 29 aprilie 2022, în Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Suedia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul sondaj arată un sprijin larg pentru euro: în medie, 60% dintre respondenți s-au declarat în favoarea introducerii monedei unice.
Cele mai favorabile opinii privind adopția provin din România (77% în favoarea adopției) și Ungaria (69%), în timp ce cele mai puțin favorabile sunt cele din Bulgaria, Republica Cehă (ambele 44%) și Suedia (45%).
Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că introducerea monedei comune ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (55%). Cu toate acestea, 56% dintre respondenți consideră, de asemenea, că introducerea monedei euro va duce la o creștere a prețurilor.
În plus, rezultatele sondajului arată că cetățenii din statele membre care nu fac încă parte din zona euro sunt mai conștienți de euro decât înainte: 53% dintre respondenți se consideră informați cu privire la euro, față de 51% anul trecut și 44% în 2015.
Potrivit Raportului de convergență din acest an, doar Croația a înregistrat progrese suficiente pentru a adera la zona euro, proces estimat pentru 1 ianuarie 2023.
Croația îndeplinește toate cele patru criterii principale necesare, și anume criteriul privind finanțele publice, criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, criteriul privind cursul de schimb și criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.
Toate statele care s-au angajat juridic să adopte euro, cu excepția României, îndeplinesc criteriul privind finanțele publice. De altfel, România este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.
Croația și Suedia sunt singurele țări care îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor. Bulgaria, Republica Cehă, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplinește și criteriul cursului de schimb, alături de Croația.