Banca Centrală Europeană (BCE) va încheia programul de achiziții lunare de active în iulie, tot atunci fiind programată și o primă majorare a ratelor dobânzilor de referință, potrivit deciziilor de politică monetară anunțate joi.
Programul de achiziții nete lunare de active din zona euro va fi oprit de la 1 iulie, mutare ce va fi urmată de majorarea dobânzilor cu 25 de puncte de bază.
“Privind mai departe, Consiliul guvernatorilor se așteaptă să majoreze din nou ratele dobânzilor cheie în luna septembrie”, potrivit BCE, care precizează că majorarea va fi calibrată în funcție de perspectivele actualizate ale inflației pe termen mediu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“În cazul în care perspectivele inflației pe termen mediu persistă sau se deteriorează, va fi adecvată o majorare mai mare la ședința din septembrie”.
Luna trecută, președintele BCE, Christine Lagarde, a indicat că prima majorare a ratei dobânzilor ar putea avea loc "la câteva săptămâni" după încheierea achizițiilor nete de obligațiuni.
BCE a menținut, astăzi, ratele dobânzilor la operațiunile principale de refinanțare și la facilitățile de creditare marginală și de depozit la nivelurile minime record de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%, în linie cu estimările analiștilor.
Indicele bursier paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 0,8% după publicarea deciziilor de politică monetară, extinzând un declin de circa 0,4% consemnat în prima parte a zilei.
BCE a transmis, în comunicatul privind deciziile de politică monetară, că anticipează noi majorări ale ratelor dobânzilor și după luna septembrie, cu “o traiectorie graduală, dar susținută”, pentru a readuce inflația aproape de ținta pe termen mediu de 2%.
“Agresiunea nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei continuă să aibă repercusiuni asupra economiei, în Europa și în restul lumii. Acesta perturbă schimburile comerciale, conduce la deficite de materiale și contribuie la prețurile ridicate ale produselor energetice și ale materiilor prime. Acești factori vor continua să afecteze încrederea și să frâneze creșterea economică, în special pe termen scurt. Totuși, există premise pentru menținerea creșterii economice pe seama redeschiderii în curs a economiei, a unei piețe viguroase a forței de muncă, a sprijinului fiscal și a economiilor acumulate în perioada pandemiei”, notează banca centrală.