Eurobarometru: 9 din 10 români sunt în favoarea ajutoarelor pentru țările în curs de dezvoltare, însă doar 7% sunt dispuși să se implice personal

Eurobarometru: 9 din 10 români sunt în favoarea ajutoarelor pentru țările în curs de dezvoltare, însă doar 7% sunt dispuși să se implice personal

Foto: CE/Flickr

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 feb 2016

Aproape nouă din zece români consideră că este important să se acorde ajutor persoanelor din țările în curs de dezvoltare, un număr similar fiind înregistrat și la nivelul Uniunii Europene, însă mai puțin o treime dintre cetățenii României sunt dispuși să plătească în plus pentru alimente și alte produse ce provin din regiuni defavorizate, în timp ce procentajul celor care se implică personal în acțiuni de ajutor destinate acestor state este de doar 7%, față de 33% dintre europeni.

Potrivit rezultatelor unui Eurobarometru special privind politica UE de cooperare internațională și dezvoltare, publicat luni, 88% dintre români afirmă că este important să se acorde ajutor persoanelor din țările în curs de dezvoltare, în creștere cu patru puncte procentuale față de anul 2014. La nivelul UE, 89% dintre cetățeni se declară în favoarea acordării de ajutoare pentru dezvoltare, cel mai ridicat procentaj din ultimii șase ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Sondajul a fost realizat în 2015, Anul European pentru Dezvoltare, și reunește răspunsurile a peste 27.600 de cetățeni UE, dintre care mai mult de 1.000 din România. De ajutorul UE pentru dezvoltare beneficiază aproximativ 150 de țări din întreaga lume. În 2014, statele UE au acordat ajutoare pentru dezvoltare în valoare de 58,2 miliarde de euro.

Potrivit sondajului, doar patru din zece respondenți din România sunt de acord cu faptul că la nivel individual pot juca un rol în rezolvarea problemei sărăciei în țările în curs de dezvoltare, față de o medie de 52% la nivelul UE.

Val de sesizări la Guvern: De ce ne puneți să alergăm pentru a plăti taxe? Opriți idioțenia numită «copii după toate actele»! CITEȘTE ȘI Val de sesizări la Guvern: De ce ne puneți să alergăm pentru a plăti taxe? Opriți idioțenia numită «copii după toate actele»!

Totodată, 28% dintre români s-au arătat dispuși să cheltuiască mai mult cu alimentele sau alte produse exportate de țările în curs de dezvoltare (50% la nivelul UE), în timp ce ponderea celor care se implică personal în acțiuni de ajutor destinate acestora (acțiuni caritabule, voluntariat etc.) este de numai 7%, comparativ cu o medie de 33% în UE.

Contribuția individuală la ajutorarea statelor în curs de dezvoltare joacă un rol important mai ales în țările nordice (Suedia, Olanda, Danemarca și Luxembourg), unde procentul celor care se implică personal depășește 60%, în timp ce cetățenii europeni cel mai puțin predispuși să se implice personal sunt cei din Letonia și Bulgaria (4%), Estonia (6%) și România, se arată în document.

Respondenții din România, comparativ cu europenii în general, sunt mult mai optimiști în ceea ce privește eficiența ajutorului oficial pentru dezvoltare (79% față de 67%). De asemenea, mai mult de șapte din zece sunt de acord cu faptul că ajutorul către țările în curs de dezvoltare ar trebui să crească (71%) – o cifră ce depășește ușor media UE de 68%.

De fapt, dintre toți respondenții europeni, cei din România susțin cel mai frecvent că nivelul ajutorului acordat ar trebui sporit dincolo de ce s-a promis deja (29%), aceasta constituind o creștere de unsprezece puncte procentuale față de anul 2014, potrivit sondajului.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurobarometru
sondaj
ajutor pentru dezvoltare
ue
uniunea europeana