Erste Group a revizuit de la 5,1% la 5,5% prognoza pentru creșterea produsului intern brut în 2017, după datele semnal bune publicate azi de Statistică pentru prima jumătate a anului, care arată un avans economic de 5,9% în termeni anuali, dar o decelerare în termeni trimestriali. Analiștii grupului austriac au mai schimbat în sus prognoza și în luna iunie, de la 4,3%, și se așteaptă la o scădere semnificativă a ritmului de creștere în a doua parte a anului.
Statistica arată o creștere economică reală de 5,9% în al doilea trimestru din 2017 față de aceeași perioadă din 2016, și față de un ritm de 5,7% în primul trimestru (an/an), pe serie neajustată sezonier, față de un consens al economiștilor de 4,8% și o estimare de 5,5% a analiștilor Erste Group Research. Economia a încetinit, însă, în termeni trimestriali de la 1,8% la 1,6% (serie ajustată), rata de creșterea anuală mai mare fiind rezultatul revizuirilor statistice.
Erste consideră că rezultatul din prima jumătate a anului este unul puternic, astfel că revizuiește prognoza de creștere de la 5,1% la 5,5% pentru anul în curs.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Continuăm să ne așteptăm, însă, la o încetinire semnificativă a creșterii economice în partea a doua a lui 2017”, potrivit unui raport semnat de Eugen Sinca, economist BCR, partea a grupului austriac.
Nu există încă detalii privind contribuția la creșterea economică, însă Sinca consideră că industria, serviciile și vânzările retail au performat, în timp ce construcțiile, afectate de lipsa de proiecte inginerești și comerciale, au fost slabe.
Pe partea de cerere, consumul a fost principalul factor de creștere, consideră analistul, în timp ce exporturile nete au avut cel mai probabil o contribuție negativă, urmare a creșterii importurilor.
Erste vede o răcire a consumului gospodăriilor în perioada următoare, după ratele foarte ridicate din ultimele trimestre.
CITEȘTE ȘI Capital Economics: “Perioada de aur” pentru economiile din Europa de Est se apropie de finalDe asemenea, mizează pe o altă politică fiscală a guvernului, una mai puțin relaxată, în condițiile în care acciza la carburanți va crește de la 1 octombrie, iar pensiile speciale și indemnizațiile pentru creșterea copiilor vor fi limitate.
“Chiar dacă unele dintre aceste măsuri nu vor afecta decât un grup restrâns de persoane, importanța mesajului trimis de Guvern nu trebuie trecută cu vederea. Astfel, ne așteptăm ca modelul de creștere prin relaxare fiscală să aibă picioare scurte și că factorii de creștere ar trebui să vină din altă parte”, notează Sinca.
El este sceptic la o creștere a investițiilor din fonduri europene în partea a doua a anului, dar și la reluarea investițiilor statului, în condițiile în care disponibilitățile la buget se reduc. Deficitul comercial, care crește accelerat, s-ar putea dovedi un alt factor care ar putea limita avansul economic.
Guvernul și-a bazat bugetul pe o creștere economică de 5,2% și un deficit bugetar de 3%, la limita de deficit excesiv.