Marea Britanie a ieșit din topul principalelor cinci destinații pentru investiții din lume, pentru prima oară în ultimii șapte ani, din cauza temerilor că planul de retragere din Uniunea Europeană complică tranzacțiile internaționale, potrivit unui sondaj efectuat în rândul directorilor de companii de către firma de consultanță Ernst & Young, transmite Bloomberg.
Raportul a fost realizat în urma intervievării a peste 1.700 de directori din 45 de țări, în perioada august-septembrie, scrie News.ro.
Șefii de companii sunt îngrijorați de problemele geopolitice, cum ar fi ascensiunea la guvernare a unor partide naționaliste și fluctuațiile cursului valutar, care îngreunează tranzacțiile trans-frontaliere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În afară de votul pro-Brexit din iunie, riscurile sunt amplificate de incertitudinile legate de dobânzile din Statele Unite și alegerile care urmează să aibă loc în mai multe țări.
”Brexit-ul este un exemplu proeminent al schimbărilor geopolitice care sporesc complexitatea investițiilor trans-frontaliere. Pe termen lung anticipăm că Marea Britanie va reveni ca destinație de top pentru fuziuni și achiziții, dar incertitudinile pe termen scurt dau investitorilor o pauză de gândire”, a arătat Steve Krouskos, vicepreședinte la EY pentru servicii de consultanță în tranzacții.
În acest an au fost anunțate fuziuni și achiziții în care au fost implicate companii britanice în valoare de circa 208 miliarde de dolari, cu 55% sub nivelul anului 2015, potrivit datelor Bloomberg.
La nivel global, cheltuielile pentru fuziuni și achiziții au atins în acest an 2.200 de miliarde de dolari, în scădere cu circa 20% față de nivelul record din 2015.