BRD a majorat comisioanele plătite de firme în operațiunile cu banca, în special pe cele pentru operațiunile la ghișeu, modificări care au intrat deja în vigoare. ING Bank reduce sumele maxime care pot fi retrase fără comision în unele pachete de cont curent pentru firme și persoanele fizice autorizate. UPDATE Vezi mai jos precizările BRD
Înainte ca majorările de comisioane de la Banca Transilvania (ulterior retrase) și UniCredit Bank să intre în vigoare, BRD Societe Generale, a treia bancă după mărime din țară, a majorat comisioanele pentru firme, începând cu 25 octombrie. La fel ca la băncile menționate, comisioanele mai mari se referă în special la operațiunile realizate la ghișeu, unde clienții consumă cele mai multe resurse pentru accesarea serviciilor – față de tranzacțiile online, unde nu se ocupă niciun angajat direct de ei.
BRD a majorat comisionul de transfer intrabancar la ghișeu de la 8 lei la 15 lei pe operațiune – operațiunile de transfer online nu au comision în continuare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Transferul interbancar (către alte bănci din România), realizat la ghișeu, costă 24 de lei, față de 14 lei pe operațiune anterior. Transferul online interbancar s-a scumpit de la 5 lei la 6,5 lei/operațiune, în timp ce comisionul pentru transferurile de valoare mare sau urgente a crescut de la 5 lei la 12 lei.
Comisionul pentru plăți externe (SEPA) realizat la ghișeu a crescut de la 14,5 lei la 24 de lei, în timp ce cel pentru plățile externe online s-a majorat de la 5,5 lei sau 11 lei/operațiune, în funcție de valoarea transferului, la 6,5 lei, respectiv 12 lei. Aceleași creșteri de tarife se aplică și pentru tranzacțiile externe în euro.
Remiterea spre încasare a cecurilor, cambiilor și biletelor la ordin nu mai are comision, față de 5,5 lei anterior, pe de alt parte se introduce un comision pentru încasarea acestora, la 5,5 lei pentru operațiunile intrabancare și la 6,5 lei pentru cele interbancare (față de 1,5 lei anterior).
UPDATE Precizări BRD: "Aceste modificări nu au legătură cu schimbările legislative, nici cu prevederile lor legate de limitarea operațiunilor cu numerar. Ele au fost decise încă din luna mai 2023 și notificate clientelei de persoane juridice conform obligațiilor pe care banca le are în raport cu clienții săi. Modificările au impact doar asupra clienților cărora nu li se aplică gratuitățile pe care le oferă pachetele de cont curent, asupra cărora modificările nu au impact.
De altfel, în contextul mai larg al discuțiilor actuale despre cash, BRD asigură siguranța și rapiditatea operațiunilor cu numerar ale clienților, depunerea de numerar la ghișeele băncii continuând să fie gratuită”
ING Bank scade retragerile de numerar gratuite
ING Bank România și-a notificat clienții că de la 8 decembrie 2023 se vor modifica plafoanele lunare de retragere numerar în lei la bancomatele ING incluse în pachetele de cont curent pentru firme și PFA din oferta băncii.
Astfel pentru pachetele ING FIX plăți în lei, ING FIX plăți în valută și ING FIX Complet, plafonul de retrageri pentru care nu se percepe comision este redus de la 100.000 de lei/lună la 25.000 de lei/lună. Comisioanele de retragere de la bancomatele băncii peste plafoanele din pachete pornesc de la 0,2% și ajung la 0,35%, în funcție de tipul cardului. De la alte bănci costă 1% + 2,5 lei. Banca introduce însă retrageri gratuite de până la 5.000 de lei pentru pachetul ING FIX Online.
În cazul operațiunilor cu persoanele fizice, ING Bank nu a făcut modificări notabile în ultima perioadă: comisionul lunar de administrare pentru pachetul Gold, cel mai scump al băncii, a crescut de la 20 la 29 de lei, dar poate fi zero la încasări lunare de peste 5.000 de lei în contul curent (potrivit noii oferte).
UPDATE: ING precizează că numărul firmelor afectate de reducerea plafoanelor gratuite de retrageri e mai mic decât al celor noi care vor beneficia de facilitatea nou introdusă.
"Cea mai consistentă modificare comunicată pe 2 noiembrie clienților din categoria de IMM-uri presupune introducerea unui plafon de 5000 de lei lunar pentru retrageri de numerar gratuite pentru pachetele de cont ING Fix online, oferta care nu există anterior. De nouă oferta beneficiază aprox 13.000 de clienți.
În linie cu strategia de digitalizare a ING, pentru celelalte pachete de cont dedicate IMM-urilor am diminuat plafoanele de retragere numerar, în funcție de comportamentul și nevoile acestora. Numărul de clienți impactați de această reducere a limitei este de aprox 2500, însă pentru sumele care depășesc plafoanele incluse în pachet acestora li se aplică cel mai mic comision disponibil în oferta ING, 0.2%.
În plus, odată cu introducerea plăților instant, în linie cu strategia de digitalizare accelerată a ING pe zona companiilor, vedem deja o scădere în utilizarea de numerar în rândul antreprenorilor mari", arată reprezentanții ING.
Amintim că Guvernul PSD-PNL a redus plafoanele până la care firmele și persoanele fizice pot face plăți cash, ceea ce înseamnă că transferul prin bancă devine obligatoriu pentru mai multe tranzacții. Totodată însă, băncile vor fi obligate să plătească o taxă de 2% pe veniturile brute, ceea ce înseamnă un impact de circa 110 milioane de lei în rezultatul anual al BRD, peste impozitul pe profit pe care deja îl plătește. ING Bank nu publică situațiile financiare detaliate pentru România.
După știrile că băncile cresc comisioanele, premierul PSD Marcel Ciolacu le-a acuzat de lăcomie și, în urma unor întâlniri, a anunțat că băncile nu vor mai majora comisioanele nici pentru firme, nici pentru populație.
Rămâne de văzut dacă vor fi întoarse și creșterile de comisioane recente, luate după modificările fiscale, dar care au intrat în vigoare înainte să se supere premierul Ciolacu.
Comisioanele vechi ale BRD
Și cele recent intrate în vigoare
Oferta curentă a ING Bank
Oferta de la 8 decembrie a ING Bank