Enache Jiru, Ministerul Finanțelor: E un potențial de îngrijorare a investitorilor cu privire la legea dării în plată. Nu dorim să se transfere în costurile datoriei publice

Enache Jiru, Ministerul Finanțelor: E un potențial de îngrijorare a investitorilor cu privire la legea dării în plată. Nu dorim să se transfere în costurile datoriei publice
scris 16 mar 2016

Ministerul Finanțelor Publice primește întrebări de la investitorii în obligațiuni cu privire la legea dării în plată, discutată acum în Parlament, a declarat Enache Jiru, secretar de stat, care se ocupă de partea de datorie publică.

România se împrumută la cele mai mici dobânzi din istorie, datorită a faptului că investitorii au mare încredere să finanțeze datoria publică a țării, a declarat Jiru, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României. Totuși, investitorii se interesează de legea dării în plată, și există un potențial de îngrijorare, spune oficialul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News

“România, ca stat, primește întrebări, care se regăsesc în prospectul de emisiune. Am fost întrebați cu privire la diferite evenimente politice și legislative, care ar fi impactul lor. Simțim că ar fi un potențial de îngrijorare. Aici mă refer, strict, la ce se întâmplă cu legea dării în plată. Și nu ne-am dori ca semnalele să transfere ceva în costuri”, a declarat Jiru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Legea dării în plată, care prevede că persoanele fizice pot stinge creditele la bănci, în schimbul renunțării la imobilul ipotecat, se află în Camera Deputaților, în procedură de reexaminare. Legea a fost aspru criticată de către BNR și băncile comerciale, dar și de Guvernul Cioloș, care a cerut ca darea în plată se aplice doar în cazurile sociale.

“Datoria publică se bazează pe încredere, finanțarea ei se bazează pe încredere. Ne aflăm într-un mediu de piață încă volatil, cu toate acestea România are o mare încredere din partea investitorilor. De aceea aș atrage atenția. Pentru că toate lucrurile se vor reflecta, mai devreme sau mai târziu în bugetul de stat”, a adăugat secretarul de stat.

Costin Borc: Sunt un partizan al unui rol minimal al statului CITEȘTE ȘI Costin Borc: Sunt un partizan al unui rol minimal al statului

"Parcursul legii dării în plată poate manifesta un risc asupra statului", susține Jiru.

Datoria publică s-a triplat în criză, în urma deficitelor cumulate și a ajuns la aproximativ 39% din produsul intern brut.

Jiru a explicat că, începând cu 2014, România a reușit să reducă la sub 10% din PIB necesarul anual de finanțare, care include rostogolirea datoriei care ajunge la scadență și finanțarea noilor deficite. Chiar dacă în acest an deficitul este programat să crească la 3% din PIB, dublu față de cel de anul trecut, iar necesarul de finanțare de 71 de miliarde de lei rămâne la sub 10% din economie, a explicat oficialul.

Acest lucru este posibil pentru că Finanțele au prelungit scadențele, iar dobânzile au scăzut. În 2016, costurile cu dobânzile sunt de aproximativ 10 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 1,4% din PIB.

Evenimentul Profit.ro Growth a fost susținut de: CEC Bank, CITR Group, Deloitte, ENEL, EximBank, Exxon Mobil, PwC Romania, OMV Petrom, cărora le mulțumim pentru implicare.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea darii in plata
enache jiru