Electrica și-a bugetat o pierdere de 342 milioane lei: profitul din furnizare spulberat de gaura din distribuție

Electrica și-a bugetat o pierdere de 342 milioane lei: profitul din furnizare spulberat de gaura din distribuție
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 mar 2022

Electrica SA, companie listată la Bursa de Valori București (BVB) din vara anului 2014, estimează pentru acest an că-și va reduce cu aproape 40% pierderea netă realizată în 2021, de la 553 milioane lei la 342 milioane lei, în principal ca urmare a rezultatului negativ raportat pe segmentul de distribuție, de 540 milioane lei.

„Singură filiala operațională care va înregistra conform bugetului prezentat pierdere netă este Distribuție Energie Electrică România S.A, pentru care se estimează în 2022 o pierdere netă de 540 milioane lei, rezultat care practic determina și pierderea netă la nivel consolidat al Grupului. Această pierdere este determinată de diferența dintre costul mediu estimat de achiziție al energiei pentru consumul propriu tehnologic (CPT) și prețul ex-ante stabilit de ANRE, diferența care se estimează că va genera o corecție pozitivă calculată aferentă cantităților și prețului de achiziție al CPT de 589.milioane lei. Conform metodologiei în vigoare, diferența mai sus menționată se poate recupera, printr-o corecție a tarifelor de distribuție începând cu 2023”, precizează compania.

Urmărește-ne și pe Google News

Estimarea privind costul mediu de achiziție a energiei pentru CPT s-a realizat țînând cont de cantitățile de energie electrică deja contractate din totalul necesar pentru anul 2022 și de un prețul mediu de achiziție estimat a fi realizat la 750,07 lei/MWh.

Prețul petrolului, la cel mai redus nivel din ultima perioadă, după discuțiile dintre Rusia și Ucraina CITEȘTE ȘI Prețul petrolului, la cel mai redus nivel din ultima perioadă, după discuțiile dintre Rusia și Ucraina

Astfel, prețul mediu de achiziție pe Piața centralizată a contractelor bilaterale (PCCB) a fost considerat a avea valoarea de 698,6 lei/MWh, acesta fiind prețul mediu la nivelul contractelor deja angajate (pentru 36,5% din necesarul de CPT), extins și pentru completarea achiziției din PCCB până la un nivel de 70% din CPT estimat.

Pentru achizițiile din PZU s-a considerat un preț cu 5% mai mare decât cel estimat pentru PCCB, rezultat din profilarea achiziției (pondere mai mare în ore de vârf și în zilele lucrătoare), respectiv 716 lei/MWh, rezultatul pentru achiziția din PCCB și PZU fiind de aproximativ 704 lei/MWh.

Costurile suplimentare considerate au fost de aproximativ 14 lei/MWh, aferente tranzacționării în Piață de Echilibrare, iar pentru serviciile asociate procesului de tranzacționare a energiei electrice (servicii transport energie, servicii PRE, servicii OPCOM) s-a considerat un cost suplimentar de aproximativ 32 lei/MWh.

În ceea ce privește activitatea de furnizare, Electrica estimează că va realiza în acest an un profit de 188 milioane de lei, comparativ cu pierderea de 470 milioane de lei de anul trecut.

Principalul motiv: majorarea marjei operaționale cu 737 milioane lei, de o la o marjă negativă de 211 milioane lei în 2021 la una pozitivă de 526 milioane lei.

În ceea ce privește schemele de compensare, exceptare și ajutoare de încălzire , acestea sunt estimate a diminua veniturile pentru perioada ianuarie – martie 2022 cu 415 milioane lei, valoare estimată a fi recuperată în totalitate.

Electrica SA susține că determinarea prețurilor pentru aprilie-decembrie 2022 are în vedere propunerea de OUG aflată în consultare cu factorii de decizie și actorii economici implicați, referitoare la prelungirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 până la 31 martie 2023.

Astfel, componentă de furnizare inclusă în preț a fost de 73 lei/MWh la energie electrică și 12 lei/MWh la gaze, iar plafonarea se aplică întregului portofoliu de clienți noncasnici iar la casnici în funcție de tranșe de consum.

Statul român, prin ministerul energiei, deține o participație de 48,79% la Electrica SA, care în prezent are o capitalizare bursieră de 3,13 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
pret
cpt
distribuție