Economiștii anticipează că Banca Națională a României va reduce dobânda cheie în ședința de vineri, 5 iulie, pentru prima dată după ianuarie 2021, pe fondul scăderii ratei inflației, deși riscurile fiscale s-au amplificat.
Analiștii bancari, care participă la panelul Bloomberg, cred că BNR va tăia rata cheie cu 0,25 puncte procentuale la 6,75%. Ar fi prima modificare a ratei cheie de după ianuarie 2023, când a fost urcată la 7% și prima scădere de după ianuarie 2021, când rata era coborâtă la 1,25%, un minim istoric.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Amintim că și la ședința din mai consensul analiștilor era că banca centrală va tăia rata cheie, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. BNR a menționat riscurile fiscale, creșterea rapidă a salariilor și accelerarea creditului de consum printre argumentele pentru menținerea ratei cheie și guvernatorul Mugur Isărescu a spus că deciziile viitoare sunt dependente de datele care vin din economie.
„Deși aceste riscuri încă persistă, inflația a scăzut mai rapid decât anticipa BNR în proiecția din mai, ceea ce ar trebui să sprijine o primă tăiere a ratei cheie la ședința din iulie de către o bancă centrală dependentă de date. Reducerea ratei cheie de către Banca Centrală Europeană în iunie ar trebui să facă BNR mai încrezătoare în ceea ce privește momentul relaxării monetare”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.
Rata inflației a scăzut de la 7,2% în februarie, la 5,9% în aprilie și 5,1% în mai, cel mai redus nivel de după iulie 2021. BNR anticipa o inflație de 6% în iunie. ING Bank vede inflația la sub 5% în iunie, estimarea BCR este de 4,9%. De asemenea, inflația de bază, un indicator atent urmărit de banca centrală, din care sunt eliminate prețurile volatile, cele administrate, precum și carburanții, a scăzut de la 7,6% în februarie la 6,3% în mai.
Economiștii ING Bank cred că BNR va aștepta până în august pentru a tăia rata cheie – ING a anticipat corect că BNR nu va reduce dobânda în mai. Chiar dacă inflația a scăzut, acest lucru s-a întâmplat într-un mod dezechilibrat în cadrul coșului de consum, arată banca olandeză.
CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom a ieftinit carburanții cu 4 bani/l la numai o zi de la scumpirile de peste 40 de bani efectuate ca urmare a creșterii accizelor„Într-adevăr, inflația la alimente este destul de cuminte și s-a întors în țintă. Dar inflația la servicii și bunuri nealimentare e departe de țintă și acest lucru contează probabil mai mult pentru BNR în acest moment. Chiar dacă BNR e bucuroasă de evoluțiile prețurilor la alimente, acestea vin mai degrabă din dinamica piețelor internaționale. Astfel, BNR cel mai probabil nu sărbătorește prea mult, având în vedere că inflația la produsele nealimentare și servicii – care sunt mult mai legate de dinamica cererii interne – rămâne la niveluri inconsistente cu ținta”, arată o notă semnată de economiștii ING Valentin Tătaru, Ștefan Posea și Frantisek Taborsky.
Prețurile alimentelor au crescut cu 1,2% în mai față de anul anterior, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,4% și serviciile cu 9,3%.
„Toate acestea se întâmplă în contextul în care activitatea de credit înflorește, salariile reale continuă să crească puternic și derapajele fiscale persistă”, arată analiștii ING, care adaugă că nici mediul extern nu e favorabil, în condițiile în care pare că Fed a amânat relaxarea spre finele anului, BCE nu a dat un calendar după decizia din iunie și băncile centrale din Polonia și Ungaria au semnalizat că nu mai vin alte scăderi e dobânzi în acest an.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar pentru prima jumătate a anului. Nu e unul încurajator, dar iunie devine cea mai bună lună din acest anUniCredit vede o tăiere a ratei cu 0,25 puncte procentuale la ședința de vineri, dar cu doar 0,5 pp în total în acest an. Banca italiană crede că BNR este legată de riscurile fiscale mari, cu un deficit care este probabil să treacă de 7% din PIB în acest an, în timp ce de anul viitor urmează majorări de taxe, inclusiv de TVA. În 2025, UniCredit estimează că dobânda va fi redusă cu încă 1 pp la 5%.
ING anticipează de asemenea că BNR va reduce cu doar 0,5 pp rata cheie în acest an, indiferent că începe în iulie sau august.
„Până la urmă, cel mai important element în opinia noastră e mai puțin când va veni prima tăiere, ci mai mult despre ce fel de ciclu de relaxare avem în fața noastră. BNR nu poate oferi mai mult decât un ciclu reținut de reducere a dobânzii, câtă vreme factorii structurali legați de cererea internă țin presiunile inflaționiste ridicate pe cea mai mare parte a coșului de consum”, arată ING, care se așteaptă ca inflația să rămână în următorii doi ani deasupra țintei de inflație, în apropiere de 4%.
BCR este cea mai "optimistă" și vede o reducere a ratei cheie la 6% până la finele acestui an.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Prețurile apartamentelor cresc din nou. Reducerea costurilor de împrumut poate stimula cerereaING amintește că rata facilității de depozit, de 6%, este cea care dictează în acest moment prețul banilor în piață, în condițiile unui excedent foarte ridicat al lichidității în perspectivă istorică. Atât ROBOR la 3 luni, cât și media tranzacțiilor interbancare se află la circa 6%, acesta fiind și pragul suport.
O scădere a IRCC s-ar putea vedea în ratele consumatorilor abia de anul viitor, având în vedere modul în care se calculează indicatorul.