Produsul Intern Brut al României a crescut, în termeni reali, în primul trimestru al anului cu 2,8%, față de trimestrul IV din 2020, iar față de același trimestru din anul 2020 a scăzut cu 0,2% pe seria brută și nu a înregistrat nicio modificare pe seria ajustată sezonier, potrivit estimărilor "semnal" anunțate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
"România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă. În următorii ani, eu mă aștept la o creștere economică care să spulbere toate estimările făcute până acum", susține premierul Cîțu.
ING consideră că rezultatul deschide calea pentru o rată de creștere a PIB în 2021 care ar depăși prognozele optimiste, de 5,5%.
De ce este important: Economia României a pierdut anul trecut 3,9%, o scădere moderată în raport cu restul țărilor. Pe de altă parte, România este printre țările pentru care CE estimează o recuperară completă a producției economice încă din acest an.
Acum, seria ajustată sezonier a PIB-ului trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2021, fiind înregistrate diferențe față de varianta anunțată pe 8 aprilie 2021.
"Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul I 2021, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,8%. Față de același trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut nu a înregistrat nicio modificare", arată datele INS.
Pe serie brută, comparativ cu același trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut, în trimestrul I 2021, a înregistrat o scădere cu 0,2%.
"Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul I 2021 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2020, publicată în comunicatul de presă nr. 86 din 8 aprilie 2021. Astfel:-rezultatele trimestrului I 2020, comparativ cu trimestrul IV 2019, au fost revizuite de la 100,6% la 100,7%;-rezultatele trimestrului III2020, comparativ cu trimestrul II 2020, au fost revizuite de la 105,6% la 105,5%;-rezultatele trimestrului IV 2020, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 104,8% la 104,6%", precizează INS.
CITEȘTE ȘI Amazon angajează 75.000 de persoane, plătite mai bine și cu bonus. Anterior a recrutat o armată de angajați care să apere compania de criticile din online. Nume de cod - „Veritas”Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.
"Estimările 'semnal' precum și cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultățile create de criza pandemică și de instituirea stării de urgență și a stăriide alertă. Aceste dificultăți au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naționale și s-au concretizat printr-o creștere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informațiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calității indicatorilor produși. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă și a politicii de revizuire a conturilor naționale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condițiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei", mai arată datele INS.