Oficialii de la Bruxelles și Washington au anunțat luni într-un comunicat comun lansarea discuțiilor "pentru pentru a rezolva problema supra-capacităților mondiale de producție de oțel și aluminiu", ceea ce ar permite în timp ridicarea tarifelor vamale suplimentare pe care cele două părți și le aplică reciproc de trei ani, informează Reuters.
În urmă cu trei ani, președintele Donald Trump a decis să introducă tarife vamale suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu din Europa, Asia și alte părți ale lumii pe motiv că aceste importuri pun în pericol securitatea națională a SUA. În replică, Uniunea Europeană a introdus la rândul său tarifele vamale similare pentru o serie de produse americane iar, începând cu data de 1 iunie 2021, urmează să dubleze, până la 50%, respectivele tarife vamale, scrie Agerpres.
În conformitate cu un acord provizoriu convenit cu administrația Biden, UE se va abține de la majorarea acestor tarife și ambele părți se vor angaja într-un dialog cu privire la supra-capacitățile din industria siderurgică, a informat comisarul european Valdis Dombrovskis.
"Decizia demonstrează hotărârea noastră de a găsi soluții comune eficiente la această dispută care va duce la eliminarea tarifelor impuse UE din motive de securitate națională. Prin suspendarea măsurilor noastre, creăm spațiul pentru a rezolva aceste probleme până la finele acestui an", a precizat Valdis Dombrovskis.
Decizia UE vine într-un moment important în relațiile transatlantice având în vedere că președintele Joe Biden va participa luna viitoare la un summit SUA-UE organizat la Bruxelles iar cu această ocazie președintele american va discuta cu omologii săi europeni aspecte ce țin de cooperarea comercială.
În luna martie 2018, Donald Trump a impus tarife vamale suplimentare de 25% la importurile de oțel și de 10% la importurile de aluminiu, utilizând o prevedere legislativă din 1962 referitoare la protejarea securității naționale pentru a justifica această măsură. Unele state, precum Brazilia și Coreea de Sud, au reușit să negocieze acorduri bilaterale pentru a evita plata tarifelor majorate iar ulterior Trump a scutit importurile din Canada și Mexic de plata acestor tarife. Însă ele se aplică în continuare pentru importurile din restul țărilor.
Măsurile impuse în contrapartidă de UE vizează o serie de produse americane renumite, precum motocicletele Harley-Davidson Inc., blugii Levi Strauss & Co. și whiskey-ul de tip bourbon. Asociațiile oamenilor de afaceri și o serie de parlamentari americani au cerut Washingtonului să elimine tarifele vamale suplimentare pentru produsele importate, apreciind că aceste tarife fac mai mult rău decât bine.