Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, nu va reuși să iasă din recesiune anul acesta și se va contracta cu 0,5%, în parte datorită incertitudinilor provocate de criza bugetară, afirmă Institutul Economic German (IW), citat de Reuters.
Deși estimările din lunile trecute privind o revenire pe plus a economiei germane înainte de încheierea anului nu erau optimiste, o decizie din 16 noiembrie a Curții Constituționale a țării conduse de cancelarul Olaf Scholz a aruncat în aer planurile de buget întocmite de guvernul său, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Curtea Constituțională a Germaniei a anulat planurile guvernului de la Berlin de a cheltui 60 de milioane de euro din fonduri împrumutate în pandemie, când „frâna de îndatorare” prevăzută în legea de bază a fost suspendată, dar care au rămas necheltuite.
„Guvernul german a jucat un rol decisiv în această criză”, afirmă Michael Huether, directorul IW, un institut privat de statistică și cercetare în economie.
„Coaliția trebuie să își demonstreze acum capacitatea de a acționa în ceea ce privește politica fiscală”, a subliniat el.
Companiile germane așteaptă să vadă următoarele mutări ale guvernului
IW notează într-un raport publicat miercuri că disputele din cadrul coaliției lui Scholz privind pașii de urmat după decizia Curții Constituționale neliniștește companiile, multe dintre ele decizând să își amâne planurile de investiții până la soluționarea crizei.
IW a mai estimat în noul său raport că măsurile de consolidare a bugetului așteptate după decizia instanței vor trage în jos creșterea economică pentru 2024 cu 0,3 puncte procentuale.
Situația a făcut IW să își revizuiască în jos prognoza de creștere a economiei germane pentru anul viitor, de la 1,3% la 0,9%.
Potrivit calculelor economiștilor de la IW, guvernul lui Scholz ar fi obligat să taie cheltuieli în valoare de 20 de miliarde de euro pentru a acoperi „gaura” bugetară rezultată în urma deciziei Curții Supreme.
Institutul notează de asemenea că în timp ce economia germană se va contracta cu 0,5% în 2023, cea a Italiei va avea o creștere de 0,5%, a Franței de 0,8% și a Statelor Unite de 1,3%. IW estimează că economia mondială va avea și ea o expansiune totală de 2,5% în 2023.
Economia germană a intrat în recesiune în primul trimestru al anului și nu a reușit să revină pe plus de atunci în contextul mai multor crize care au zdruncinat puternic încrederea germanilor în coaliția de guvernare a lui Olaf Scholz.