Economia Germaniei a stagnat în trimestrul al doilea, în condițiile în care războiul din Ucraina, pandemia și întreruperile de aprovizionare au adus cea mai mare economie europeană în pragul contracției.
Produsul intern brut a rămas neschimbat de la un trimestru la altul, potrivit datelor ajustate publicate de biroul federal de statistică vineri, citate de Reuters.
Economiștii estimaseră un avans trimestrial de 0,1%.
CITEȘTE ȘI Încrederea în economia României s-a îmbunătățit, contrar evoluției din restul UECheltuielile mai mari ale gospodăriilor și ale guvernului au susținut economia în perioada aprilie-iunie, în timp ce balanța comercială a avut o contribuție negativă.
"Condițiile dificile din economia mondială, inclusiv pandemia COVID-19, întreruperile din lanțurile de aprovizionare și războiul din Ucraina, se reflectă în mod clar în evoluția economică pe termen scurt", arată biroul german de statistică.
Economia Germaniei a avut însă o performanță mai bună decât se estima inițial în primul trimestru, datele fiind revizuite în sus pentru a reflecta o creștere de 0,8% față de precedentele trei luni, comparativ cu un avans de 0,2% raportat anterior.
Comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, produsul intern brut a crescut cu 1,4% în termeni ajustați în perioada aprilie-iunie.
Conform datelor-semnal publicate astăzi de Eurostat, economia zonei euro a avansat cu 0,7% în trimestrul al doilea față de trimestrul anterior. La nivelul UE, creșterea trimestrială a fost de 0,6%.
Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pentru trimestrul al doilea, Suedia (+1,4%) a înregistrat cea mai mare creștere față de trimestrul anterior, urmată de Spania (+1,1%) și Italia (+1%). Economia Franței a revenit în teritoriu pozitiv, cu un avans de 0,5%, după un declin neașteptat în primele trei luni ale anului.
Față de același trimestru al anului precedent, produsul intern brut ajustat sezonier a crescut cu 4% atât în zona euro, cât și în UE în trimestrul al doilea din 2022. Creșterea a încetinit de la un avans de 5,4% în zona euro (+5,5% în UE) în primul trimestru. Toate statele pentru care sunt disponibile date au înregistrat creșteri în trimestrul al doilea comparativ cu perioada similară din 2021.
Între timp, inflația din zona euro a accelerat la 8,9% în iulie, de la 8,6% în luna precedentă, atingând un nou maxim istoric, potrivit unui comunicat separat remis de Eurostat astăzi.
Evoluția ar putea determina Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze din nou semnificativ dobânzile în septembrie, după creșterea peste așteptări operată la ședința de politică monetară din această lună.