Sectorul construcțiilor a fost motorul creșterii economice în trimestrul al patrulea, în condițiile unei contribuții importante din partea investițiilor care au urcat dinamica la 4,6%. Pe tot anul trecut, cele mai importante contribuții la creșterea economică de 4,8% au venit din comerț și sectorul IT&C, în timp ce agricultura și industria au avut performanțe slabe.
Primele date detaliate de la Statistică arată ce s-a întâmplat cu economia pe finele lui 2022, dar și pe întreg anul.
Creșterea produsului intern brut a fost confirmată la 4,8%. În termeni de volum, însă, dinamica a fost una de 13,5%, constituită în mare parte din inflație. PIB a ajuns, astfel, la 1.412,5 miliarde de lei.
Ce s-a întâmplat în T4
În trimestrul al patrulea din 2022 creșterea economică față de trimestrul al patrulea din 2021 a fost de 4,6% în termeni anuali și de 1% în termeni secvențiali (comparativ cu trimestrul al treilea), cea din urmă fiind rectificată în jos cu 0,1 pp.
Creșterea în termeni anuali în T4 a venit din consumul final, cu o contribuție de 2,1 puncte procentuale, din care consumul populației a fost de 2,7%. Investițiile au contribuit cu 3,5 puncte procentuale la dinamica de 4,6%, în timp ce variația stocurilor a scăzut 0,2 pp din aceasta și exportul net a avut o contribuție negativă de 0,8 pp.
Investițiile și-au accelerat contribuția la dinamica PIB cu 0,1 pp în T4 față de T3 și au avut o a doua parte a anului trecut foarte solidă din perspectivă istorică.
Pe categorii de resurse, sectorul construcțiilor a avut cel mai ridicat aport la dinamica PIB din trimestrul al patrulea, cu 1,7 pp, urmat de IT&C și activitățile profesionale cu 0,8 pp, comerțul și tranzacțiile imobiliare cu câte 0,7 pp. Agricultura și mai ales industria (care a avut o pondere la formarea PIB de aproape un sfert în trimestrul al patrulea) au tras în jos dinamica economică, cu câte 0,3, respectiv 0,9 pp.
Ca volum PIB a crescut în trimestrul al patrulea cu 11,9, mare parte din această creștere fiind însă inflație, până la 422,3 miliarde de lei.
Sursele creșterii în anul 2022
Pe întreg anul trecut, comerțul a contribuit cu 1,2 pp la creșterea PIB, în condițiile în care are un aport de 18,6% la formarea PIB, după o creștere de volum de 6,6%.
Activitățile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport au contribuit cu 0,9% la creșterea PIB, cu o pondere de 7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 13,2%.
Informațiile și comunicațiile au avut o contribuție de 1,3% la creșterea economică, cu o pondere de 6,6% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 20,1%.
Construcțiile și tranzacțiile imobiliare cu o contribuție egală la creșterea PIB de câte 0,7%, având o pondere de 6,3%, respectiv 7,4% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 11,2%, respectiv 8,8%.
Agricultura și industria au avut o contribuție negativă la modificarea PIB de 0,5%, ca urmare a scăderii volumului lor de activitate cu 11,6%, respectiv 2,3%.