Ebury: Deprecierea leului față de euro se va accentua, revenirea economiei va fi mai lentă decât a altor state din regiune. BNR va reduce dobânda cheie la 1%

Ebury: Deprecierea leului față de euro se va accentua, revenirea economiei va fi mai lentă decât a altor state din regiune. BNR va reduce dobânda cheie la 1%
scris 29 ian 2021

Deprecierea leului față de euro se va accentua anul acesta comparativ cu 2020, iar Banca Națională a României (BNR) va opera o nouă tăiere a dobânzii cheie, până la nivelul de 1%, anticipează analiștii fintech-ului Ebury.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„Împărtășim opinia altor instituții financiare că tendința de depreciere a leului se va accentua. În primele șase luni din 2021 ve­dem cursul trecând de pragul de 4,9 lei/euro, în condițiile în care BNR va permite o ușoară depreciere a monedei. În 2020, deprecierea leului a fost de 1,8%, dar credem că trendul de depreciere va fi mai accentuat anul acesta“, anticipează Alin Latu, FX Senior Corporate Dealer.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

Potrivit Ebury, BNR ar urma să opereze o nouă tăiere de dobândă anul acesta, la 1%.

"Dacă luăm în calcul faptul că România este, din punct de vedere al nivelului dobânzilor, încă departe de orice economie dezvoltată, mutarea din ianuarie a BNR era necesară", conform lui Alin Latu. 

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

În ceea ce privește revenirea economiei, aceasta ar urma să fie mai lentă decât a altor state din regiune.

"Mulți se întreabă cât va dura să atingem nivelul din 2019. Dacă luăm în considerare că economia a scăzut cu 4,5% în 2020, iar previziunile pentru 2021 indică o creștere de circa 4%, înseamnă că ne vom întoarce la niveluri pre-pandemie în 2022. Revenirea va fi mai lentă decât în cazul altor țări din Europa Centrală și de Est. România are un cont curent de circa 5%, în timp ce în alte țări din regiune acesta este aproape de zero. Acest lucru a generat un risc de reducere a ratingului mai mare pentru România și mai multă prudență din partea investitorilor“, adaugă Latu.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business

Ebury, având ca acționar majoritar Banco Santander, este una dintre companiile fintech cu cea mai rapidă creștere din Europa, specializată în strategii de tranzacționare forex, managementul riscului valutar, plăți internaționale și finanțarea comerțului pentru corporații locale și IMM-uri. Compania este un fintech unicorn, cu operațiuni în 20 țări și 140 de monede, mărindu-și veniturile cu o medie de 50% pe an în ultimii trei ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
ebury
alin latu
eur/ron
depreciere leu
dobanda
bnr