Senatul a adoptat, în urmă cu o lună, un proiect legislativ care clarifică situația contractelor de economisire-creditare în sistem locativ (Bauspar), aprobând și mai multe modificări în regimul acestora.
Astfel, prima de stat rămâne limitată, anual, la 25% din suma economisită, dar nu mai mult de 250 de euro, doar pentru clienții care optează și pentru contractarea unui credit pentru domeniul locativ, sau a unui credit anticipat ori intermediar. Clienții care aleg doar să economisească în acest sistem, retragându-și banii după perioada minimă obligatorie de 5 ani, vor putea obține o primă redusă cu 5 puncte procentuale, de doar 20% din suma economisită în fiecare an, dar nu mai mult de 200 de euro.
În forma nouă, legea precizează expres că obținerea primei de stat nu este condiționată de contractarea unui credit și că beneficiar poate fi orice cetățean al României, indiferent de vârstă.
Pe de altă parte, folosirea sumelor subvenționate de stat în scop locativ va trebui demonstrată cu facturi, băncile având obligația să ceară clienților aceste dovezi chiar și în cazul celor care retrag banii după cinci ani, fără a solicita un credit. În alte state în care sistemul funcționează (ex. Germania, Austria, Cehia), clienții care au economisit în sistem întreaga perioadă prevăzută de lege (6 ani în alte state) pot folosi banii cum vor, inclusiv prima alocată de stat.
CITEȘTE ȘI BCR Banca pentru Locuințe: DNA a declinat competențele de anchetare după sesizarea Curții de ConturiClarificările au fost necesare după ce Curtea de Conturi a sancționat cele două bănci specializate, dând vechii legi o interpretare potrivit căreia acordarea primei de stat este nelegală dacă beneficiarii sunt minori sau bătrâni și dacă etapa de economisire nu este urmată, obligatoriu, de contractarea unui credit destinat achiziției sau modernizării locuinței.
În urma acestor sancțiuni sistemul Bauspar a fost blocat aproape complet în România, cele două bănci active pe acest segment, înființate de BCR și Raiffeisen, nemaiacceptând depuneri. Atât cele două bănci, cât și Ministerul Dezvoltării, ordonatorul de credite în speță, au contestat în instanță decizia Curții de Conturi, obținând suspendarea executării și așteptând în continuare judecata pe fond.
Deputații au venit cu noi modificări
Deputații din comisia de specialitate au aprobat, luni, un nou amendament la propeictul legislativ care stabilește condițiile în care un cesionar, care deține deja un contract de economisire, poate beneficia de prima de stat aferentă depunerilor efectuate de cedent, indiferent de numărul de contracte cesionate și/ sau al contractelor încheiate în nume propriu, fără însă ca prin cumularea tuturor acestor contracte să fie limitat la o singură primă anuală.
Conform amendamentului adoptat de comisie, "în situația în care cesiunea are loc între soț, soție, copiii, precum și părinții soților, cesionarul va beneficia integral de prima de stat aferentă depunerilor cedentului, indiferent de numărul contractelor cesionate, precum și de prima de stat care se cuvine cesionarului în termenul contractelor încheiate în nume propriu."
Noua prevedere stabilește însă condiția ca cesiunea să aibă ca finalitate accesarea unui credit pentru domeniul locativ.