ING Bank vede pentru România o creștere economică mai mică în 2021, de la 5,2% la 4,1%, după ce datele din trimestrul 3, deși au arătat o revenire a activității, s-au plasat sub așteptările analiștilor, iar restricțiile legate de pandemia COVID 19 amenință cererea externă.
Economia a crescut cu 5,6% în trimestrul al treilea, potrivit estimărilor semnal, sub așteptările analiștilor, care vedeau o creștere de 7,2% comparativ cu trimestrul 2. Este una dintre cele mai slabe evoluții din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de biroul de statistică european.
ING menține prognoza de scădere economică în acest an la -5,5%, dar menționează că ar fi nevoie de o creștere de 1% în trimestrul 4 comparativ cu trimestrul 3 pentru ca aceasta să fie atinsă.
“Acest lucru pare un pic ambițios acum, dar având în vedere măsurile mai puțin restrictive adoptate în lunile recente, credem că poate încă exista o creștere în trimestru patru”, notează Valentin Tătaru, economist al ING Bank România.
Creșterea din ultimul trimestru al anului ar putea fi ajutată și de cheltuielile statului, în condițiile în care ING estimează o creștere a deficitului bugetar de la 2,1% din PIB în iulie-septembrie la 3% în octombrie-decembrie.
Pentru anul viitor ING taie 1,1 puncte din prognoza de creștere la 4,1, ca urmare a unei creșteri așteptate mai reduse în trimestrul 4 și în condițiile în care cererea externă din Europa va fi mai redusă ca urmare a noilor măsuri de restricție impuse în contextul pandemiei.
Și Erste a redus prognoza pentru anul viitor de la 3,9% la 2,7% și a menținut estimarea pentru 2020 la -4,7%.
Prognoza guvernamentală, realizată în august, arată o contracție de 3,8% în 2020 și o creștere de 4,9% anul viitor.