Bugetul pentru 2016 este proiectat cu un deficit de 2,95% din PIB, iar limitele de venituri și cheltuieli sunt cam aceleași cu cele anunțate de fostul Guvern, a declarat, joi, ministrul Finanțelor, Anca Dragu.
“Am aprobat limitele de cheltuieli pentru ordonatorii de credite, iar ministerele urmează să-și finalizeze bugetele. Intenționăm să trimitem proiectul de lege a bugetului în Parlament până pe 10 decembrie”, a anunțat ministrul, precizând că au fost incluse în buget atât măsurile de relaxare fiscală prevăzute de noul Cod fiscal, care va intra în vigoare anul viitor, cât și majorările salariale din sectorul public: 25% în sănătate, 15% în educație, 10% pentru administrația publică centrală și locală.
„Am decis să menținem măsurile de relaxare fiscală pentru că renunțarea la ele ar fi fost foarte prost primită de mediul de afaceri. Vrem să asigurăm stabilitate și predictibilitate pentru că, doar în acest fel, putem să asigurăm creștere economică pe termen lung”, a mai spus Dragu.
Cheltuielile cu investițiile vor fi de 36,7 miliarde lei, anul viitor, a adăugat ministrul, care a estimat că, anul acesta, execuția în acest sector este previzionată la 33 miliarde lei, sumă cu peste 10 miliarde lei mai mică decât fusese programată prin legea bugetului pentru 2015.
Subexecuția cheltuielilor cu investițiile este cauzată de slaba capacitate administrativă. Ministrul a declarat că a cerut o analiză a situației achizițiilor publice și a constatat că, în acest moment, sunt 18 instituții implicate în acest proces. O reformă a achizițiilor publice este necesară, a mai spus Dragu, în contextul în care a fost elaborat un pachet nou de legi în domeniul achizițiilor, aflat încă în dezbatere publică.