DOCUMENT Programul ”Anghel Saligny”, unul din motivele ruperii fostei coaliții: Cererile pentru bani ale primarilor însumează deja de aproape trei ori bugetul aprobat de fostul Guvern Cîțu

DOCUMENT Programul ”Anghel Saligny”, unul din motivele ruperii fostei coaliții: Cererile pentru bani ale primarilor însumează deja de aproape trei ori bugetul aprobat de fostul Guvern Cîțu
scris 4 ian 2022

Suma totală, solicitată din bugetul de stat și centralizată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru finanțările prin Programul național de investiții ”Anghel Saligny”, destinat primăriilor, ajunsese la 137,59 miliarde lei, în condițiile în care fostul Guvern Cîțu a aprobat pentru program o finanțare de 50 miliarde lei.

De ce este important: Programul național de investiții ”Anghel Saligny” a constituit unul din motivele ruperii fostei coaliții de guvermare PNL-USR-UDMR. La îneputul lunii septembrie, Guvernul Cîțu a adoptat, fără participarea miniștrilor USR PLUS, ordonanța de urgență care instituie programul cu o finanțare de 50 miliarde lei pentru proiecte ale autorităților locale.

Urmărește-ne și pe Google News

Criteriile solicitate de USR PLUS pentru acest program nu au fost incluse nici în ordonanță și nici în forma adoptată de Senat, proiectul de aprobare a ordonanței aflându-se încă în dezbaterea deăutaților. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea important: Cu un buget de 50 de miliarde de lei, programul se va desfășura în perioada 2021-2028 și va finanța proiecte ale comunităților locale vizând alimentări cu apă și stații de tratare a apei. sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumuri județene, locale și comunal, poduri, podețe și sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu” CITEȘTE ȘI Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu”

În prezent, pentru obiectivele de investiții finanțate prin Programul național de dezvoltare locală (PNDL) etapele I și II, pentru fiecare solicitare de transfer a sumelor alocate de Ia bugetul de stat se solicită Inspectoratului de Stat în Construcții efectuarea unui control de specialitate în vedere stabilirii concordanței datelor înscrise în solicitarea de transfer cu situația din teren.

În ceea ce privește Programul național de investiții „Anghel Saligny", însă, Guvernul a stabilit înființarea unei structuri specializate în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ”în vederea monitorizării și verificării derulării obiectivelor de investiții din cadrul programului”.

ULTIMA ORĂ Legea energiei, schimbată: prețuri plafonate doar pentru casnici vulnerabili, comision de reziliere la schimbarea furnizorului. Producătorii - dezlegați de \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Legea energiei, schimbată: prețuri plafonate doar pentru casnici vulnerabili, comision de reziliere la schimbarea furnizorului. Producătorii - dezlegați de "glia" pieței centralizate. Compensare cantitativă și scutire de taxe pentru prosumator

Acum, un document ministerial redactat recent arată că, până la finele anului trecut, din cele 3.181 municipii, orașe și comune, au fost depuse în total un număr de 3.100 de solicitări de finanțare din partea a 102 municipii, 211 orașe și 2.787 comune.

Practic doar 81 de localități nu au cerut finanțare prin acest program.

”Precizăm că suma totală solicitată din bugetul de stat de comune este de 90,52 miliarde lei, iar suma solicitată de municipii și orașe (inclusiv sectoarele municipiului București) este de 47,07 miliarde lei”, se arată în documentul citat.

DOCUMENT Programul ”Anghel Saligny”, unul din motivele ruperii fostei coaliții: Cererile pentru bani ale primarilor însumează deja de aproape trei ori bugetul aprobat de fostul Guvern Cîțu

GRAFICE Creditele s-au scumpit pe final de an. Urmează noi creșteri de dobânzi din ianuarie, încă o rundă din primăvară și ar putea fi doar începutul CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditele s-au scumpit pe final de an. Urmează noi creșteri de dobânzi din ianuarie, încă o rundă din primăvară și ar putea fi doar începutul

Estimarea alocării anuale a creditelor bugetare pentru Programul ”Anghel Saligny" este de  4 miliarde lei în 2022, 5 miliarde lei în 2023, 7 miliarde lei în 2024 și 10 miliarde lei în 2025, cu o medie anuală de 7 miliarde lei în următorii 5 ani.

Prin normele de aplicare ale programului ”AngheL Saligny” au fost introduse sume prealocate pentru fiecare categorie de localități, astfel încât toate comunele pot beneficia de suma minimă de 4 milioane lei. Astfel, cel puțin 11,448 miliarde lei (2.862 comune x 4 milioane lei) au fost prealocate pentru proiectele din mediul rural.

De asemenea, suma de 7 milioane de lei este prevăzută pentru fiecare oraș, în timp ce pentru fiecare municipiu (în afară de reședințele de județ) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar pentru fiecare reședință de județ - 43 de milioane de lei. 

Guvernul alocă 100 milioane lei, din Fondul de rezervă, pentru proiectele din PNDL ale autorităților locale CITEȘTE ȘI Guvernul alocă 100 milioane lei, din Fondul de rezervă, pentru proiectele din PNDL ale autorităților locale

Programul Anghel Saligny/ PNDL3

În cadrul programului se pot realiza obiective de investiții noi precum și intervenţii la construcţiile existente care se referă la lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare, pentru următoarele categorii de investiții:

a) alimentări cu apă și stații de tratare a apei;

b) sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate;

c) drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților;

d) poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale;

e) sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale, care au autorizație de construire valabilă.

EXCLUSIV Cele mai mari insolvențe din HoReCa în pandemie. Restaurantele s-au prăbușit, hotelurile au reușit pe cât posibil să supraviețuiască. Ce urmează în 2022? Alte insolvențe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cele mai mari insolvențe din HoReCa în pandemie. Restaurantele s-au prăbușit, hotelurile au reușit pe cât posibil să supraviețuiască. Ce urmează în 2022? Alte insolvențe

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, precum și unitățile administrativ- teritoriale membre ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condițiile legii, pentru investițiile realizate prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

Obiectivele de investiții care se realizează în cadrul programului trebuie să fie amplasate pe terenuri și/sau construcții, după caz, aflate în proprietate publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora, curespectarea prevederilor legale în vigoare.

Prin excepție, în cazul în care obiectivul de investiții afectează și terenuri ape sau drumuri proprietate publică a statului și/sau a județului, iar beneficiarii nu dețin dreptul de proprietate/administrare asupra lor, investiția se poate realiza cu acordul prealabil al administratorului apelor, respectiv cu acordul prealabil și pe baza autorizației de amplasare și/sau de acces în zona drumului public, emisă de administratorul drumului respectiv, întemeiul legii.

Finanțarea programului se asigură din sume din transferuri, alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, din sume din bugetele localealocate cu această destinație și din alte surse legal constituite.

INFOGRAFIC Imaginea care dezvăluie legăturile industriei auto europene cu China CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Imaginea care dezvăluie legăturile industriei auto europene cu China

Prin derogare de la prevederile art. 34 alin. (2) lit. e) și h) și alin. (3) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, în baza ordinului prevăzut la art. 6 alin. (2), se încheie contracte definanțare multianuale între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și beneficiari, pe o perioadă de maximum 5 ani, în limita creditelor de angajament aprobate și a creditelor bugetare aprobate și/sau estimate cu această destinație, fără eșalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanțare. 

Potrivit estimărilor Guvernului, la nivel național, 20.000 km drumuri județene și 27.000 km drumuri comunale sunt nemodernizate, fiind estimată o valoare de 50 miliarde lei pentru modernizarea acestor drumuri; 29% din unitățile administrativ- teritoriale sunt fără rețele de apă, iar 57 % din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără canalizare, fiind estimată o valoare de 80 miliarde lei pentru realizarea acestor obiective de investiții; 2.226 din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de distribuție de gaze naturale, pentru acest domeniu fiind depuse 174 de cereri, însumând o valoare de 2.642 milioane lei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
solicitari
anghel saligny
program
autoritati
local
guvern
apa
canalizare
drumuri
50 miliarde