Compania ungară de tehnologie 4iG, avându-i printre acționari pe Lorinc Meszaros, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria și indicat public ca un prieten apropiat al premierului Viktor Orban, cumpără operațiunile Digi din Ungaria.
Tranzacția, anunțată în noiembrie, a fost finalizată acum.
Valoarea tranzacției este de circa 625 de milioane de euro. Digi va folosi banii pentru rambursarea datoriei financiare a grupului, precum și pentru a continua investițiile pe piețele pe care își desfășoară operatiunile, ca și pe piețe potențial noi din Europa de Vest.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anterior, Profit.ro a anunțat că judecătorii Curții Supreme din Ungaria au respins, fără cale de atac, recursul formulat de Digi Communications împotriva unei decizii a primei instanțe, care a hotărât că Autoritatea de reglementare în comunicații din țara vecină a acționat legal atunci când a exclus compania din procedura de vânzare a frecvențelor destinate serviciilor de telecomunicații din generația a cincea (5G). La momentul respinferii ofertei sale, Digi Communications a apreciat decizia ca fiind incorectă și lipsită de temei real.
CITEȘTE ȘI Proleasing Motors, rezultate record la aniversarea de 20 de ani și planuri pentru noi investiții în dezvoltare sustenabilă și proiecte de modernizareÎntre timp, cum a anunțat în premieră Profit.ro, Digi a intrat în Portugalia, participând la licitația pentru licența 5G, o tranzacție de aproape 68 milioane euro. Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications, vorbește acum, de altfel, despre reorientarea strategiei către piețe din vestul Europei.
Digi și 4iG Plc, unul dintre operatorii de top de pe piața de IT și telecomunicații din Ungaria, au încheiat în primăvară un acord preliminar și neobligatoriu pentru achiziția DIGI Távközlési Szolgáltató Ltd. (Digi Ungaria) și a filialelor Invitel Ltd. și I TV Ltd. În mai 2018, Digi Communications finalizase preluarea Invitel Tavkozlesi, unul dintre operatorii cheie pe piața de telecomunicații din Ungaria, cu 135,4 milioane euro.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piediciÎn baza înțelegerii părților, din primăvara acestui an, 4iG achiziționa integral participația Digi din Ungaria.
CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoanePână în 2019, 4iG a fost controlată de omul de afaceri Lorinc Meszaros, un apropiat al lui Orban, creditat de Forbes la acest moment cu o avere de 1,4 miliarde de dolari. Meszaros a agreat însă atunci vânzarea unui pachet de 40% din acțiunile 4iG către directorul executiv al companiei, Gellert Jaszai. Conform presei din țara vecină, Meszaros continuă să dețină o participație indirectă de aproape 30% la 4iG.
În același an, Mészáros Lőrinc a cumpărat 1.290 de hectare de teren arabil în România.
Oponenții lui Orban au susținut public, în repetate rânduri, că afacerile lui Meszaros ar fi un de fapt un paravan pentru interesele premierului, acuzații respinse vehement de șeful Guvernului de la Budapesta.
CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companieiÎn primăvară a fost relatat că Guvernul de la Budapesta a luat în vizor noi sectoare de activitate, în încercarea de a crește controlul investitorilor locali asupra economiei, premierul Viktor Orban fiind citat că, până la finele acestui deceniu, Ungaria va încerca să majoreze ponderea ocupată de companiile deținute de investitori locali până la peste 50% în sectoare precum IT și telecomunicații, materiale de construcții și transport feroviar.
Tot atunci a fost relatat că inițiativele au început deja să fie puse în practică: Operatorul de rețea Antenna Hungaria, companie controlată de statul ungar, a cumpărat o participație minoritară la Telenor, operatorul de telefonie mobilă controlat de grupul ceh PPF. De asemenea, dezvoltatorul de software 4iG Nyrt a încercat, dar nu a avut succes, să cumpere un rival mult mai mare T-Systems, subsidiara de IT din Ungaria a grupului Deutsche Telekom.
Acum, achiziția DIGI este un pas important în crearea unui holding regional de comunicații, împreună cu Antenna Hungária (Antena Hungária, DIGI, Invitel, Invitech, AH NET), afaceri care pot fi completate cu achiziția altor companii de telecomunicații în Balcanii de Vest.
La acest moment, compania ungară controlează Digi, TR Consulting, INNObyte, DTSM, Spacenet, Poli Computer, Hungaro DigiTel, Invitech, SpaceCom și Telenor Podgorica, având și un pachet de 24% din acțiunile Rotors&Cams.
Meszaros a devenit cel mai bogat om de afaceri din Ungaria în doar câțiva ani, performanță datorată și unui număr semnificativ de contracte semnate cu statul. În 2019, 4iG a încheiat contracte cu operatorul rețelei de transport public din Budapesta, cu cel mai mare furnizor de sevicii IT din țară, precum și cu o divizie a companiei energetice de stat MVM Zrt.
Digi este prezent de 23 de ani în Ungaria, cu un portofoliu complet de servicii de televiziune prin cablu și satelit (DTH), date fixe și mobile și telefonie fixă și mobilă. Digi Ungaria furniza servicii către mai mult de 1,1 milioane de abonați la nivel național și înregistra peste 2,5 milioane de unități generatoare de venituri (RGU), la 31 decembrie 2020.
CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5GÎn 2020, operațiunile din Ungaria ale DIGI au înregistrat venituri consolidate de 70 miliarde HUF (circa 200 milioane euro) și EBITDA ajustată de 19 miliarde HUF (circa 54 milioane euro). La nivelul anului 2020, abonații DIGI pe piața din Ungaria erau în număr de 1,1 milioane la nivel național și unitățile generatoare de venituri (RGU) de peste 2,5 milioane. În 2020, operațiunile din Ungaria ale DIGI au înregistrat venituri consolidate de 70 miliarde HUF (200 milioane EUR) și EBITDA ajustată de 19 miliarde HUF (54 milioane EUR).
Digi Communications (DIGI) a înregistrat venituri de 1,3 miliarde de euro în 2020, în creștere cu 8,1% față de anul precedent, conform rezultatelor financiare anuale preliminare neauditate ale companiei. EBITDA ajustată a atins 480 milioane de euro (inclusiv IFRS 16) și a marcat un avans de 7,5 % comparativ cu anul precedent.
CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilorNumărul total de servicii furnizate clienților (unități generatoare de venituri - RGU) a urcat cu 12%, la 18,1 milioane RGU, de la 16,1 milioane la 31 decembrie 2019.
La nivel de grup, serviciile pay-tv (televiziune prin cablu și satelit) au avansat cu 12%, de la 5,1 milioane RGU la 5,7 milioane RGU, iar cele de internet fix au urcat cu 18%, de la 3,6 milioane RGU la 4,3 milioane RGU. La comunicații mobile, sporul a fost de 13%, de la 5,7 milioane RGU la 6,4 milioane RGU.
CITEȘTE ȘI FOTO Mașinile care circulă în România îmbătrânesc foarte repede, comparativ cu alte țări din UEÎn perioada analizată, grupul a investit în total 371 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor, în principal în România, Spania și Ungaria, urmărind consolidarea și extinderea rețelei de comunicații mobile 4G și 5G și a infrastructurii de fibră optică.
CITEȘTE ȘI Premieră: Aproape 50 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București, propuși spre exmatriculare pentru fraudarea mai multor exameneEvoluția pe fiecare piață
Operațiunile pe piața principală a grupului, România, au continuat tendința de creștere pe segmentul comunicațiilor electronice fixe. Serviciile de voce și date mobile au confirmat trendul ascendent, în contextul schimbării nevoilor de conectivitate mobilă.
Anul trecut, serviciile pay-tv au înregistrat o creștere de 15,5% a numărului de unități generatoare de venituri, la 4,7 milioane RGU, de la 4,1 milioane RGU în 2019.
În ceea ce privește serviciul de internet fix, numărul de RGU a crescut cu 19,4%, la 3,3 milioane RGU, comparativ cu 2,8 milioane RGU în 2019.
Serviciile de comunicații mobile au avansat cu 6,9%, la 3,7 milioane RGU.
În 2020, operațiunile din Spania au generat venituri în creștere cu 42% față de perioada anterioară, de la 193 milioane euro la 274 milioane euro.
Totodată, unităților generatoare de venituri au crescut cu 30%, de la 2 milioane RGU la 2,6 milioane RGU.
Serviciile de comunicații mobile și-au continuat progresul, cu un avans cu 23%, de la 1,9 milioane RGU în decembrie 2019 la 2,3 milioane RGU în decembrie 2020, rezultat care a poziționat Digi Spania printre primii 5 furnizori de comunicații mobile de pe piața locală.
Extinderea amprentei rețelei fixe și dezvoltarea continuă a sistemului de puncte de prezență comercială au adus o creștere semnificativă a serviciilor de internet fix, ajungând la un număr de 276.000 RGU, la 31 decembrie 2020.
CITEȘTE ȘI Bitcoin continuă declinul și coboară sub 45.000 de dolariFiliala Digi din Ungaria a continuat procesul de extindere a rețelei proprii de fibră optică și a atras noi utilizatori de servicii de comunicații mobile.
În ceea ce privește rezultatele operaționale, numărul de RGU pentru serviciile de comunicații fixe ale filialei Digi era de 2,3 milioane unități generatoare de venituri, la sfârșitul anului 2020, iar pe segmentul serviciilor de comunicații mobile a ajuns la 173.000 RGU, la 31 decembrie 2020.
Operațiunile din Italia au asigurat rezultate constante, într-un an dificil pentru piața locală confruntată cu diferitele restricții impuse în contextul crizei sanitare.
La 31 decembrie 2020, filiala număra 251.000 RGU pe segmentul de date mobile și voce.
Grupul Digi include Digi Communications NV Olanda, RCS&RDS și entitățile afiliate acesteia.
Entitatea-mamă a grupului este Digi Communications NV, societate înființată în Olanda cu locul desfășurării activității și sediul în România.
Activitățile principale sunt desfășurate de RCS&RDS (România), Digi T.S. kft (Ungaria), Digi Spain Telecom SLU și Digi Italy SL.
În data de 11 aprilie 2017, societatea și-a schimbat denumirea în Digi Communications NV, fosta sa denumire fiind Cable Communications Systems NV.
RCS&RDS a fost înființată în 1994 sub numele Analog CATV și a început inițial activitatea ca operator de cablu TV în mai multe orașe din România.
În anul 1996, ca urmare a fuziunii cu o parte a unui alt operator de cablu (Kappa), denumirea societății a devenit Romania Cable Systems (RCS).
Doi ani mai târziu, RCS a înființat o noua filială, Romania Data Systems (RDS) pentru a oferi servicii de internet, date și telefonie fixă pe piața din România.
În august 2005, RCS a absorbit, prin fuziune, filiala RDS și si-a schimbat denumirea în RCS&RDS. Compania a evoluat istoric atât prin dezvoltarea infrastructurii, prin achiziția unor operatori de telecomunicatii, cât si prin relații cu clienții.
Grupul furnizează servicii de telecomunicații pentru cablu TV (televiziune prin cablu), servicii de internet fix și mobil și date, telefonie fixă și mobilă și televiziune prin satelit direct în casă (DTH) în România, Ungaria, Spania și Italia.
Cea mai mare societate operațională din grup este RCS&RDS. Acționarul principal al Digi este RCS Management, o societate înființată în România, care este controlată prin RCS Management de Zoltan Teszari.
Digi Communications s-a listat la cota Bursei de Valori București în luna mai 2017, unde acțiunile au avut o traiectorie descendentă în piață, la aproape 31 lei/acțiune, de la sub cel de 40 lei/acțiune al ofertei publice.