Peste 300 din cei 834 de angajați la birourile parlamentarilor sunt încadrați cu contract de muncă part-time și, în urma modificării modului de plată a contribuțiilor sociale la acest tip de contracte, vor fi obligați să anunțe dacă veniturile lor depășesc salariul minim brut pe țară, relevă date analizate de Profit.ro.
Guvernul a modificat la începutul anului modul de stabilire a bazei de calcul al contribuțiilor sociale datorate de angajatori pentru salariații al căror câștig lunar brut, din contracte part-time, este mai mic decât salariul minim brut pe țară. În cazul acestora, baza de calcul a celor două contribuți este salariul minim brut pe țară.
Sunt scutiți de această prevedere însă angajații care realizează venituri din mai multe contracte individuale de muncă, dar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, conform datelor analizate de Profit.ro, în prezent, dintr-un total de 814 de contracte de muncă încheiat la biourile parlamentare ale deputaților, 316 sunt contracte part-time.
Aceștia au fost informați că, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor, angajații parlamentari în regim part-time vor fi obligați să depună lunar la Camera Deputaților o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că venitul realizat din salarii în luna respectivă este mai mare decât salariul minim brut garantat pe țară.