Premierul Tudose a promis companiei Ford că lucrările de construcție a autostrăzii Pitești-Sibiu vor fi finalizate până la terminarea mandatului actualului Guvern, adică 2020. Un document oficial al Ministerului Transportului arată însă că cel mai optimist termen pentru finalizarea proiectului este 2022.
Prim-ministrul Mihai Tudose a arătat, vineri, într-o discuție, cu o delegație a companiei Ford, condusă de vicepreședintele companiei Ford, Andrew McCall, că autostrada Pitești-Sibiu și legătura între Pitești-Craiova sunt priorități ale Guvernului, urmând să fie finalizate până la sfârșitul mandatului acestuia, adică până la finele anului 2020.
Conform unei informări recente a Ministerului Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care are în derulare contractul de revizuire și actualizare a studiului de fezabilitate pentru ”Autostrada Sibiu-Pitești”, nu a demarat decât licitațiile aferente secțiunilor 1 și 5 ale viitoarei autostrăzi.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Băncile cer Parlamentului ca interogarea contului de plată să nu fie scutită de perceperea oricărui comisionAutostrada va fi construită pe cinci secțiuni separate, iar studiul de fezabilitate aferent secțiunii 4 este încă în proces de analiză în cadrul departamentelor de specialitate din CNAIR, în timp ce studiile de fezabilitate aferente secțiunilor 2 și 3 sunt în curs de elaborare, deci nu au fost încă finalizate.
Potrivit documentului citat, secțiunea 1, Sibiu-Boița, are însă prevăzută o perioadă de 12 luni de proiectare și 36 de luni de execuție, în timp ce secțiunea 5, Pitești-Curtea de Argeș, are, de asemenea, 12 luni pentru proiectare și alte 48 luni drept perioadă de execuție.
Cum procedurile de licitare a acestor secțiuni abia au fost lansate în luna iulie, presupunând că vor fi finalizate anul acesta și studiile pentru celelalte secțiuni și luând în calcul varianta miraculoasă în care contractele de proiectare și execuție vor fi semnate măcar anul viitor, cel mai apropiat termen de finalizare (conform datelor pentru secțiunea 5) va fi după 5 ani, adică cel mai devreme la finele anului 2022.