Gazele naturale extrase din Marea Neagră ar urma să fie la rândul lor supuse unui impozit pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețurilor, cota de impozitare minimă urmând a fi una de două ori mai mică decât în cazul gazelor extrase onshore, de 30%, ea urmând a fi dublată de o cotă de impozitare progresivă pentru prețurile mai mari de 85 lei/Mwh, cota marginal superioară ajungând la 50% în cazul unui preț mai mare de 190 lei/MWh. Decizia aparține comisiilor de buget, de industrii și pentru administrație publică reunite ale Camerei deputaților, care au votat favorabil un amendament propus de grupurile ALDE-PSD la legea offshore, care urmează a fi votată luni seară în plenul Camerei Deputaților.
Cota de 30% se aplică diferenței dintre prețul de vânzare și pragul de 45,71 lei în cazul prețurilor cuprinse între 45.71 lei și 85 lei/MWh. Pentru prețurile cuprinse între 85 și 100 lei/MWh, rămâne și cota de 30%, la care se adaugă încă 15% pentru diferența dintre prețurile cuprinse înttre 85 și 100 lei/MWh și pragul de 85 de lei. Ulterior, la orice creștere a prețului cu 15 lei, cota de impozitare se majorează la rândul ei cu alte 5 procente. Impozitul se plătește lunar, pe data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează impozitul.
Deputații au mai decis ca limita maximă a deducerilor investițiilor în segmentul upstream să nu nu poată depăși 30% din totalul veniturilor suplimentare. Valoarea investițiilor luate în calcul este cea lunară, din luna în care s-a efectuat vânzarea gazelor naturale.
Veniturile din redevențe și impozitul pe venitruile suplimentare se varsă în Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public privat.
Deputații din cele trei comisii au mai decis ca cel puțin 50% din producția offshore să se tranzacționeze pe piața internă, pe piețele centralizate din România, OPCOM și Bursa Română de Mărfuri.
Proiectul de lege cu aceste amendamente admise urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, luni seară.
Amendamentele propuse și votate la legea offshore majorează semnificativ regimul fiscal și va îngreuna adoptarea unei decizii de investiție pozitivă, au declarat reprezentanții principalelor companii care au explorat după gaze în Marea Negară, Richard Tusker (ExxonMobil) și Christina Verchere (CEO OMV Petrom).
“Am analizat documentul cu amendamentele pe care ni le-ați prezentat astăzi, după începerea ședinței. Evaluarea noastră e că asistăm la o creștere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicat. Fiecare investitor va trebui să ia o decizie de investiție, însă în urma modificării regimului fiscal va deveni mult mai dificil pentru fiecare investitor să adopte o decizie de investiție pozitivă. Este foarte important pentru investitori să aibă un regim fiscal stabil pe întreaga durată a investiției. Vom analiza în continuare ceea ce ați dezbătut astăzi însă aceasta este prima noastră impresie”, a declarat Richard Tusker, șeful ExxonMobil din România. “După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm de a adopta o decizia finală favorabilă de investiție”, a afrimat și Christina Verchere.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat luni că legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, va fi votată luni, în Camera Deputaților, și a prezentat o variantă modificată față de cea adoptată de Senat.
”Creditul fiscal era profund discriminatoriu pentru celelalte companii din România. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare (...) Statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari. (...) La aceste sume, care reprezintă impozitul pe venituri suplimentare, se adauga redevența, estimată la 230 milioane de dolari pe an. Înmulțit cu 20 de ani, înseamnă 4,6 miliarde dolari, adică un total încasat de staul de român de 17,8 miliarde de dolari”, a spus Dragnea.