DOCUMENT Guvernul dă garanții pentru credite și subvenții de dobândă. IMM cu activitate închisă, dar și notarii și avocații pot suspenda plata utilităților și chiriilor către alți privați

DOCUMENT Guvernul dă garanții pentru credite și subvenții de dobândă. IMM cu activitate închisă, dar și notarii și avocații pot suspenda plata utilităților și chiriilor către alți privați

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

scris 20 mar 2020

Guvernul va acorda firmelor garanții de 80-90% din valoarea creditelor și va subvenționa integral dobânzile timp de cel puțin un an de zile. Firmele afectate direct de deciziile Guvernului în combaterea epidemiei de coronavirus și care obțin un certificat în acest sens vor putea amâna și plata utilităților și a chiriilor către furnizori privați în perioada stării de urgență. Aceleași beneficii se aplică și în cazul notarilor, avocaților, medicilor de familie și dentiștilor, precum și federațiile și cluburile sportive, potrivit formei finale a OUG cu măsuri speciale pentru mediul de afaceri adoptate de Guvern .

Liniile de credit și împrumuturile pentru investiții vor fi garantate în proporție de maximum 80%, față de 50% anterior. Valoarea maximă a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar este de 5 milioane de lei, în timp ce pentru creditele de investiții valoarea maxima a finanțării este de 10 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru companiile micro sau mici, garanția urcă la 90% din finanțare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei în cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei în cazul celor mici.

Firmele vor beneficia de subvenționarea integrală a dobânzilor până la 31 martie 2021 (într-o formă anterioară subvenția era de jumătate din dobândă pentru IMM). Subvenția poate fi prelungită cu încă un an dacă creșterea economică va fi sub cea din 2020.

Față de o formă discutată anterior a ordonanței, firmele nu vor avea nevoie de un certificat special de la Ministerul Finanțelor pentru a accesa garanțiile cu subvenție de dobândă.

Amânarea facturilor și chiriilor

Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii (definite prin Legea nr.346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii), care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.

O restrângere a activității ca urmare a deciziilor Guvernului a avut loc în cazul hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor, dar și a altor afaceri care se bazează pe accesul publicului în spații comune.

Măsura amânării plăților de facturi și chirii se aplică și în cazul notarilor, avocaților și executorilor judecătorești, precum și a medicilor de familie și a cabinetelor stomatologice cu cel mult 20 de lucrători.

Extinderea posibilității de a amâna plata facturilor de utilități și a chiriilor către alte firme private a fost acordată notarilor, avocaților și executorilor judecătorești similar IMM-urilor cătora prin decizii ale autorităților li s-a suspendat activitatea, deși în cazul acestora OUG prevede obligativitatea continuității activității în perioada stării de urgență, fiind considerate servicii de interes public.

Totodată, și Federațiile Sportive Naționale și Cluburile Sportive care dețin Certificat de Identitate Sportivă și a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autoritățile publice pentru prevenirea și combaterea pandemiei vor beneficia de amânarea plăților.

Criteriile pe baza cărora sunt stabiliți beneficiarii urmează să fie stabilite prin hotărâre de guvern.

Pentru alte contracte decât cele referitoare la facturi și chirii, firmele vor putea invoca forța majoră doar după ce vor dovedi că au încercat renegocierea contractelor.

Amânarea termenelor

Va fi prorogat și termenul de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, după cum a anunțat anterior ministrul Finanțelor.

Guvernul a decis să se suspende sau să nu înceapă măsurile de executare silită prin poprire a persoanelor fizice, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.

Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale.

Pe perioada stării de urgență, pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și neachitate până la încetarea măsurilor prevăzute de starea de urgență nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală. Această facilitate va fi menținută pentru încă 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

Contribuabilii care aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate efectuate trimestrial, pot efectua plățile anticipate trimestriale pentru anul 2020, la nivelul sumei rezultate din calculul impozitului pe profit trimestrial curent. Modul de calcul se păstrează pentru toate trimestrele anului fiscal 2020.

Guvernul va extinde și termenele din Ordonanța privind amnistia fiscală (6/2019) pentru procedura restructurării datoriilor companiilor cu dificultăți (peste 2.000 la număr) de la 31 martie la 31 iulie, pentru depunerea intenției de restructurare și de la 31 iulie la 30 octombrie pentru depunere a cererii de restructurare.

Proiectul mai introduce și o derogare de la Legea responsabilității fiscal-bugetare, astfel încât să poată fi adoptată rectificarea bugetară.

Totodată, guvernul va acorda și un împrumut de 1,15 miliarde de lei companiei de stat Unifarm, sumă ce va fi folosită pentru achitarea unei linii de credit de 575 de milioane de lei deschisă la Eximbank pentru achiziția de urgență de materiale și echipament sanitar. Restul sumei rămase va fi folosit tot în scopul achiziției de produse medicale necesare combaterii epidemiei.

Vezi aici documentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
masuri guvern coronavirus
oug coronavirus
masuri stimulare fiscala
masuri stimulare economica