Mișcarea de revenire este frântă în ultima parte a sesiunii. Declinul acțiunilor Fondul Proprietatea cântăresc greu în reînscrierea pe tendință negativă

Mișcarea de revenire este frântă în ultima parte a sesiunii. Declinul acțiunilor Fondul Proprietatea cântăresc greu în reînscrierea pe tendință negativă

Sursa foto: ProductionPerig / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 mar 2020

În ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, indicele BET a pierdut jumătate de procent, tras în jos de acțiunile Fondul Proprietatea și Romgaz.

La debutul sesiunii de tranzacționare, piața a păstrat impulsul de revenire de joi, iar pe parcursul primei ore a programului de la BVB indicii principali chiar câștigau 2 procente. Este o mișcare amendată ulterior, piața înscriindu-se pe o traiectorie negativă, care s-a accelerat în ultima parte a ședinței, așa cum se vede pe graficul intraday atașat.

Urmărește-ne și pe Google News

Mișcarea de revenire este frântă în ultima parte a sesiunii. Declinul acțiunilor Fondul Proprietatea cântăresc greu în reînscrierea pe tendință negativă

Susținute o perioadă de programul de răscumpărare derulat la un preț superior celui de piață, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au preluat ștafeta scăderilor, astăzi cu un recul de 3,67%, până la prețul de 1,0500 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri de 20,90 milioane lei, reprezentând aproximativ o treime din rulajul de 62,19 milioane lei (12,83 milioane euro), în ușoare creștere față de precedentele 2 zile, dar la valori mult mai mici decât cele din zilele cu pusee puternice de vânzare.

Investitori atrag atenția că relaxarea condițiilor de organizare a AGA deschide o cutie a pandorei. Boardului i se dau prea multe puteri. Avertismente pentru posibile încălcări ale drepturilor acționarilor CITEȘTE ȘI Investitori atrag atenția că relaxarea condițiilor de organizare a AGA deschide o cutie a pandorei. Boardului i se dau prea multe puteri. Avertismente pentru posibile încălcări ale drepturilor acționarilor

După veritabile invitații la neplata creditelor în peisajul public dominat de panica referitoare la coronavirus, titlurile bancare încă sunt în suferință și au amendat mișcarea de revenire de ieri. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,03%, până la prețul de 1,7300 lei/acțiune, pe tranzacții de 16,40 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 2,08%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,09 milioane lei.

Sunt impulsuri care au influențat întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,42%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,50%, până la prețul de 7.347,75 puncte. Sub aspect tehnic, lumânarea aferentă sesiunii de astăzi este de respingere, cu conotații negative pentru preț, însă indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești are niveluri de suport importante în apropiere, la care cumpărători importanți s-au activat și în urmă cu un an, la capătul puseului de vânzare antrenat de așa-numita „taxă pe lăcomie” promovată în decembrie 2018.

Mișcarea de revenire este frântă în ultima parte a sesiunii. Declinul acțiunilor Fondul Proprietatea cântăresc greu în reînscrierea pe tendință negativă

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 6,21 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 4,50%, până la prețul de 26,50 lei/acțiune, investitorii fiind nemulțumiți de dividendul brut de 1,61 lei/acțiune propus și care, chiar după declinul abrupt recent, la ultimul preț, poartă un randament net de 5,77%.

Romgaz a anunțat astăzi și că renunță la implicarea în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, din cauza coronavirusului și a incertitudinilor legate de proiect.

Totuși, indicele energetic BET-NG a sfidat media pieței și a avansat 0,87%, în condițiile în care cel mai important emitent din structura sa cel al OMV Petrom (SNP), a câștigat 5,00% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,2940 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de 1,72 milioane lei.

La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 1,03%, până la prețul de 11,80 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,33 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) a avut o revenire de 3,70%, până la prețul de 8,9600 lei/acțiune, pe transferuri de 1,03 milioane lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au scăzut cu 3,87%, până la prețul de 0,2980 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 772.000 de lei. În ansamblu ziua a fost negativă pentru acțiunile fondurilor închise listate la BVB, reflectată de declinul de 1,36%, până la nivelul de 38.515,27 puncte, a indicelui fiinanciar BET-FI.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica