DOCUMENT BNR: Capacitatea companiilor de a face față unor evoluții nefavorabile privind rata dobânzii este redusă. Peste jumătate vor avea probleme

DOCUMENT BNR: Capacitatea companiilor de a face față unor evoluții nefavorabile privind rata dobânzii este redusă. Peste jumătate vor avea probleme
scris 19 dec 2017

Un număr reprezentând 40% din circa 11 000 de companii nefinanciare care au răspuns unui sondaj BNR, considerat reprezentativ la nivel național și regional, indică faptul că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au contractate se situează în intervalul 3-5%, o creștere de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii la lei urmând să afecteze semnificativ activitatea companiei și/sau capacitatea de rambursare a creditului în rândul a 57% dintre firmele respondente. 

Cum poți să îți maximizezi profitul la Bursă CITEȘTE ȘI Cum poți să îți maximizezi profitul la Bursă
Urmărește-ne și pe Google News

Același sondaj relevă că firmele care au contractat împrumuturi în euro se finanțează în mare parte (46%) la o rată de dobândă cuprinsă între 2% și 4%. În cazul acestora, o majorare de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii la euro ar afecta 60% dintre companiile îndatorate în această monedă. 

Efectele unei eventuale deprecieri a monedei naționale relativ la euro sunt mixte. Astfel, 38% din firme declară că deja nivelul cursului de schimb le afectează, în timp ce 32% dintre firme consideră că niciun nivel al deprecierii nu le-ar afecta. 

EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe

Perioada investigată în sondaj este aprilie – septembrie 2017.

"Capacitatea companiilor de a face față unor evoluții nefavorabile privind rata dobânzii este redusă, o creștere de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la împrumuturile denominate în lei, cât și la cele în euro, afectând semnificativ activitatea companiei și/sau capacitatea de rambursare a creditului în rândul a peste jumătate din firmele respondente", se arată în documentul BNR.

Toate concluziile sondajului pot fi văzute AICI.

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut ieri la nivelul de 2,10%, cel mai mic din ultima lună.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
robor
sondaj