Directorul Tarom a demisionat, după ce premierul Tudose a trimis Corpul de Control la compania de stat

Directorul Tarom a demisionat, după ce premierul Tudose a trimis Corpul de Control la compania de stat
scris 21 aug 2017

Directorul Tarom, Eugen Davidoiu, a demisionat luni, chiar în ziua în care Corpul de Control al prim-ministrului a început verificări la compania de stat, având în vedere că pe primele 6 luni a înregistrat pierderi de peste 104 milioane lei. Davidoiu fusese numit în funcție în luna februarie, iar ministrul Transporturilor îi prelungise recent mandantul.

Premierul Tudose a cerut duminică propriului Corp de Control ca, de săptămâna viitoare, să demareze o serie de verificări ale activității companiei naționale de transport aerian Tarom, cât și ale proiectelor derulate de Compania Națională de Investiții. Solicitarea vine după ce, în ședința de vineri a Guvernului, prim-ministrul i-a reproșat public ministrului Transporturilor pierderile Tarom din primele 6 luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Surse oficiale au precizat pentru Profit.ro că premierul Tudose s-a aflat duminică la Palatul Victoria și a cerut conducerii Corpului de Control ca de luni să înceapă verificările la Tarom și Compania Națională de Investiții (CNI).

În timp ce Tarom se află în subordinea Ministerului Transporturilor, Compania Națională de Investiții funcționează în subordinea Ministerului Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh.

Guvernul amână plata defalcată a TVA, după consultări cu mediul de afaceri. Ce modificări a mai pregătit CITEȘTE ȘI Guvernul amână plata defalcată a TVA, după consultări cu mediul de afaceri. Ce modificări a mai pregătit

Premierul Tudose i-a adus, vineri, la începutul ședinței de Guvern, o serie de reproșuri ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, atât cu privire la lipsa de perfomanță a companiei aeriene de stat Tarom, care a încheiat primele șase luni ale acestui an cu pierderi de 104 milioane de lei, cât și cu privire la faptul că angajații ministerului nu merg pe șantiere pentru a monitoriza lucrările de infarstructură.

Tudose a ținut să facă aceste reproșuri ministrului în fața presei, arătând că ministrul a decis prelungirea mandatului actualului director general al Tarom, Eugen Davidoiu, care expira în august, cu alte câteva luni, deși, în primul semestru, Tarom a înregistrat o pierdere de 104,3 milioane de lei.

„Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-ați prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom (Eugen Davidoiu – n.r.) și mi-ați spus că vă asumați, că aveți încredere în el și că știe ce are de făcut. (...) Păi, eu să înțeleg că aveți încredere în el și împreună formați o echipă cu care vă asumați ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni! CFR Marfă – pierdere, CFR Călători – pierdere. Înțeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeți în direcția care trebuie”, i-a reporoșat Tudose lui Cuc.

O nouă achiziție militară majoră, după Patriot: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie de peste un miliard de euro CITEȘTE ȘI O nouă achiziție militară majoră, după Patriot: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unui sistem de rachete de artilerie de peste un miliard de euro

Ministrul a justificat pierderile prin faptul că Tarom a operat până în luna iunie cu două aeronave în minus și prin deciziile comerciale luate în 2016, prin care anumite rute au fost anulate.

”Vor urma și o serie de evaluări ale personalului de la Tarom și bineînțeles și disponibilizările care se impun în perioada următoare”, a susținut Cuc, surprins de intervenția premierului.

”Domnule, dați-mi voie să nu vă cred! Nu mai am pic de încredere în ce îmi spuneți pe tema asta!”, i-a replicat Tudose, care i-a promis ministrului și o discuție personală, chiar cu conducerea Tarom.

Eugen Davidoiu a fost numit în februarie la conducerea Tarom, având experiență de director la fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia (SNLO) și la Electrica SA.

Guvernul, nevoit să aloce fonduri pentru întreținerea sediilor instituțiilor publice, din cauză că RA-APPS nu reușește să vândă suficiente imobile CITEȘTE ȘI Guvernul, nevoit să aloce fonduri pentru întreținerea sediilor instituțiilor publice, din cauză că RA-APPS nu reușește să vândă suficiente imobile

Prim-ministrul a arătat că Guvernul a verificat totodată dacă angajații din Ministerul Transporturilor pe care ministrul îi desemnase pentru a monitoriza stadiul lucrărilor de infrastructură. Conform verificărilor solicitate de premier, în afara ministrului, niciun responsabil de la Transporturi nu fusese în teren.

”Știți că cei care au fost desemnați de dumnavostră, în urma discuției de acum două luni, o lună și jumătate, la minister, ca responsabili pe diverse tronsoane de autostrăzi - să se ducă acolo -, n-a fost niciunul? (...) Dumneavostră ați fost, dar n-ați fost pe toate! Noi am verificat acolo dacă a fost cineva, n-a fost nimeni. În ultima săptămână cu asta s-au ocupat niște oameni din clădirea asta (Palatul Victoria - n.red.) și au constatat că nu a fost nimeni, niciodată”, a arătat premierul Tudose.

viewscnt
Afla mai multe despre
tudose
cuc
tarom
davidoiu
infrastructura
lucrari
guvern
premier
ministru
corp contro
cni
investitii