Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat, în 2015, venituri de 196,24 miliarde lei depășind cu 8%, respectiv cu 13,69 mld lei sumele încasate în 2014, anunță un comunicat al instituției.
Raportat la programul inițial de încasări, gradul de realizare al veniturilor este de 104%. Încasările din TVA au fost cu 6,21 miliarde lei (+12%) mai mari decât în 2014, cu toate că TVA la alimente a scăzut dela 24% la 9%, de la 1 iulie 2015.
În același comunicat, președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, declară că 2015 a fost un an în care corul criticilor de profesie a fost extrem de activ, chiar dacă nu sunt buni cunoscători ai mecanismelor administrării fiscale. “În 2016, vom rămâne consecvenți principiului "toleranță zero la evaziune", pentru că unul dintre scopurile noastre principale este de a asigura în continuare resursele necesare pentru a susține o politică fiscală relaxată care să conducă la prosperitatea mediului de afaceri”.
Acesta precizează că în 2016 își propune să reformeze complet mecanismele rambursării TVA, diminunând drastic termenele, prin reducerea la minimum a inspecțiilor fiscale în cazul contribuabililor onești din categoria celor mari și mijlocii.
CITEȘTE ȘI Se modifică formularul de TVA: Trebuie declarate toate tranzacțiile făcute în România“Cu sprijinul Guvernului, reforma ANAF va avea rezultatul scontat. Ultimii doi ani, și în special 2015, sunt o prima garanție atât prin prisma încasărilor, cât și a încadrării în calendarul de implementare a programului de modernizare derulat împreună cu Banca Mondială. În maximum 2 ani, România va avea un decalaj fiscal sub media UE. Acesta este obiectivul meu și echipei mele de la ANAF", a mai declarat Diaconu.