Deutsche Bank propune un titlu alternativ la “bolnavul Europei” pentru economia Germaniei

Deutsche Bank propune un titlu alternativ la “bolnavul Europei” pentru economia Germaniei
scris 23 sep 2023

Obstacolele cu care s-a confruntat economia Germaniei în ultimii ani au fost numeroase, dar eticheta de "bolnavul Europei" este nedreaptă, spun strategii Deutsche Bank, care văd oportunități promițătoare pentru investitorii din cea mai mare economie a regiunii.

Spre deosebire de restul zonei euro, Germania nu a reușit decât să revină la nivelul de creștere economică înregistrat înaintea pandemiei. Cu toate acestea, titlul de “atlet obosit” (“sore athlete” – en.) este mai potrivit când vorbim de economia germană, spun strategii Deutsche Bank, citați de MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News

"Germania s-a confruntat cu provocări multiple, de la creșterea costurilor energiei, expunerea sa ridicată la industria prelucrătoare, până la cererea slabă din partea destinațiilor sale de export. Unele dintre aceste provocări sunt "de casă" și ar putea persista, în timp ce altele ar putea începe să se detensioneze și să se transforme în curând în oportunități", potrivit unei note către investitori semnate de Maximilian Uleer, șeful departamentului de strategie pe acțiuni europene și multi-active al Deutsche Bank și de Carolin Raab, strateg în cadrul aceluiași departament.

Consiliul Investitorilor Străini: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării CITEȘTE ȘI Consiliul Investitorilor Străini: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

Comentariile celor doi vin la o zi după ce directorul general al Deutsche Bank, Christian Sewing, a declarat că Germania “nu este bolnavul Europei”, dar va deveni, dacă problemele structurale nu sunt abordate imediat.

Economia Germaniei este cea mai puțin performantă dintre țările dezvoltate în acest an, atât Fondul Monetar Internațional, cât și Uniunea Europeană prognozând contracții ale creșterii economice.

Strategii Deutsche Bank spun însă că avansul economic este un indicator slab pentru performanța acțiunilor germane, care s-au apreciat cu 18% de la finele anului 2019.

Germania a reușit, de asemenea, să își crească produsul intern brut real cu 26% în ultimii 20 de ani și să își mențină relativ stabilă rata datoriei în raport cu PIB, în timp ce în zona euro (inclusiv Germania) gradul de îndatorare a crescut cu 30%.

Economia germană a încetinit în ultimii ani, în principal pe fondul pandemiei, în timp ce măsurile de sprijin fiscal pentru atenuarea efectelor pandemiei și ale războiului din Ucraina s-au reflectat într-o creștere a datoriei publice.

Din nou, strategii văd un aspect pozitiv: "Pe viitor, în opinia noastră, Germania are o marjă de manevră mai mare în ceea ce privește capacitatea sa de sprijin fiscal, deoarece raportul absolut datorie/PIB rămâne unul dintre cele mai scăzute din zona euro", au declarat Uleer și Raab.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania bolnavul europei
deutsche bank
atlet obosit
economia germana