Deutsche Bank preconizează o recesiune profundă în Europa, pe fondul crizei energetice alimentate de război

Deutsche Bank preconizează o recesiune profundă în Europa, pe fondul crizei energetice alimentate de război
scris 21 sep 2022

Speranțele pentru o "recesiune ușoară" în Europa în această iarnă au fost abandonate de economiștii Deutsche Bank, care și-au redus drastic previziunile pentru 2023.

Banca se așteaptă acum la o scădere economică de 2,2% în Uniunea Europeană în 2023, comparativ cu prognoza anterioară privind un declin de 0,3%.

Urmărește-ne și pe Google News

Revizuirea vine după închiderea pe termen nelimitat a gazoductului Nord Stream 1 pentru gazul rusesc către Europa, anunțată la începutul lunii septembrie. Oprirea livrărilor a adăugat "un potențial suplimentar de creștere a inflației și de scădere a creșterii economiei", potrivit economiștilor Deutsche Bank, citați de MarketWatch.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul a adoptat procedura de acces online a salariaților în REVISAL, pentru a dovedi vechimea și salariul. Sistemul nu e însă gata și e nevoie de semnătura angajatorului CITEȘTE ȘI Guvernul a adoptat procedura de acces online a salariaților în REVISAL, pentru a dovedi vechimea și salariul. Sistemul nu e însă gata și e nevoie de semnătura angajatorului

Chiar și pe fondul răspunsului consolidat al UE pentru a ajuta statele membre să atenueze presiunile exercitate de prețurile ridicate, "cererea de energie trebuie să scadă, iar estimarea de bază din iulie privind o recesiune ușoară în această iarnă este acum prea benignă", se arată într-un raport al băncii publicat miercuri.

Deutsche Bank estimează că Banca Centrală Europeană va majora rata dobânzii la depozite la un vârf de 2,5% până la finele primului trimestru din 2023.

"În cazul în care recesiunea se resfrânge mai mult decât se estimează asupra locurilor de muncă și a așteptărilor privind inflația, majorările BCE s-ar putea opri la circa 2%. Considerăm că balanța riscurilor este înclinată în sus, spre 2,5%, având în vedere preocupările noastre legate de persistența inflației - inflația subiacentă și efectele de runda a doua", potrivit economiștilor.

Aceștia au explicat ceea ce consideră a fi o amenințare persistentă la adresa competitivității din cauza crizei gazelor naturale. În primul rând, țările vor înregistra pierderi de producție ca urmare a reducerii consumului de gaze, iar acest lucru se va amplifica prin lanțurile de aprovizionare. Creșterea prețurilor energiei ar putea afecta veniturile reale, apoi vine șocul incertitudinii și, în cele din urmă, impactul secundar prin intermediul comerțului.

"Impactul pe termen scurt în această iarnă va fi cel mai mult afectat de amploarea raționalizării - fie prin reduceri forțate, fie prin mecanisme bazate pe preț - precum și de efectele incertitudinii asupra comportamentului consumatorilor și al firmelor", mai arată Deutsche Bank.

Germania și Italia ar fi cele afectate de un șoc al gazului, având în vedere dependența acestor țări de importurile rusești. Economia Germaniei ar urma să scadă cu 3,5% în 2023, iar Italia ar urma să înregistreze un declin de 2%.

Deși mai puțin afectate, țări precum Franța și Spania vor fi în continuare expuse la "o comprimare tot mai profundă a veniturilor reale, la competitivitatea prețurilor mai mari la energie și la contagiunea prin intermediul comerțului", potrivit băncii.

"Dincolo de iarnă, recesiunea americană preconizată pentru anul viitor și înăsprirea condițiilor financiare (…) vor limita viteza redresării în restul anului 2023. Vedem creșterea trimestrială peste potențial abia în trimestrul II din 2024", mai arată economiștii Deutsche Bank.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
previziuni economice
recesiune europa
criza energie
razboi ucraina
inflatie
economie germania