De astăzi în vigoare: UE impune măsuri de siguranță pentru limitarea importurilor de oțel, în replică la creșterea tarifelor în SUA

De astăzi în vigoare: UE impune măsuri de siguranță pentru limitarea importurilor de oțel, în replică la creșterea tarifelor în SUA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 iul 2018

Uniunea Europeană a decis, în replică la majorarea tarifelor vamale anunțată recent de SUA, să deschidă contingente tarifare provizorii la importurile de oțel din afara blocului comunitar, importurile ce depășesc un anumit prag urmând să fie taxate cu 25%.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Măsura intră în vigoare astăzi, 19 iulie, și este aplicată în cazul a 23 de categorii de produse din oțel. Importurile tradiționale de oțel nu vor fi afectate.

Urmărește-ne și pe Google News

Un contingent tarifar reprezintă un volum de mărfuri exprimat cantitativ sau valoric ce poate fi pus în liberă circulație cu un tratament tarifar favorabil, constând în reducerea sau exceptarea de taxe vamale. După depășirea unei anumite cote, importurile sunt supuse unor taxe vamale crescute. În cazul importurilor de oțel din afara UE, cota a fost stabilită în funcție de media volumelor importate în ultimii trei ani, tariful aplicabil la depășirea acesteia fiind de 25%.

CITEȘTE ȘI Oficialii țărilor UE au votat pentru limitarea importurilor de oțel în blocul comunitar

Limitarea importurilor de oțel este o consecință directă a majorării tarifelor vamale de către SUA, precizează Comisia, care notează că există deja indicii potrivit cărora furnizorii de produse din oțel au început deja să redirecționeze parte dintre exporturile ce vizau SUA către Uniunea Europeană.

Pe lângă contingentele tarifare la importurile de oțel, UE a aprobat, recent, instituirea de taxe vamale pentru produse americane în valoare de 2,8 miliarde de euro și a lansat proceduri legale împotriva SUA la Organizația Mondială a Comerțului.  

“Tarifele SUA la produsele din oțel deviază comerțul și acest lucru ar putea cauza pagube substanțiale producătorilor de oțel din UE și angajaților din industria de profil. Nu avem altă opțiune decât să introducem măsuri provizorii de siguranță, cu scopul de a proteja industria autohtonă de creșterea importurilor”, a declarat comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmstrom.

Oficialul UE a adăugat că o decizie finală privind importurile de oțel va fi adoptată cel târziu la începutul anului viitor.

Contingentele tarifare la importurile de oțel se aplică după “principiul primul venit – primul servit” și vizează toate țările din afara UE, cu excepția unor țări în curs de dezvoltare, cu un volum al exporturilor limitat. Totodată, în contextul relațiilor economice strânse cu Norvegia, Islanda și Lichtenstein, state incluse în Spațiul Economic European (SEE), și importurile de oțel din aceste țări vor fi exceptate.

Măsurile privind limitarea importurilor de oțel vor rămâne în vigoare cel mult 200 de zile, perioadă în care Comisia va analiza dacă se impune adoptarea unor cote permanente.

viewscnt
Afla mai multe despre
otel
importuri
contingente tarifare
ue
sua