Davos: Directorii de companii sunt nemulțumiți de politicile lui Trump și avertizează că vor afecta investițiile

Davos: Directorii de companii sunt nemulțumiți de politicile lui Trump și avertizează că vor afecta investițiile
scris 24 ian 2019

Donald Trump a afirmat la ediția din 2018 a Forumului Economic Mondial de la Davos că America este un loc extraordinar pentru investiții, dar nu s-a dovedit așa, directorii de companii fiind nemulțumiți de politicile președintelui american, despre care consideră că vor afecta afacerile și investițiile, transmite Reuters.

Investițiile străine directe în Statele Unite au scăzut în 2018, iar liderii de companii reuniți în acest an la Davos sunt îngrijorați că războiul comercial dintre Statele Unite și China va afecta în continuare economia mondială și investițiile, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Una dintre plângerile exprimate în această săptămână este că firmele dependente de consumatorii din China au fost nevoite să își reducă estimările de profit din cauza încetinirii creșterii celei de-a doua mari economii a lumii.

Facebook ia măsuri pentru a preveni duplicarea conținutului paginilor șterse pentru că nu respectă regulile platformei CITEȘTE ȘI Facebook ia măsuri pentru a preveni duplicarea conținutului paginilor șterse pentru că nu respectă regulile platformei

În SUA, administrația de la Casa Albă a redus taxele și reglementările, pentru a trage investiții noi, dar un val de precauție s-a produs în multe sectoare industriale americane.

”Războiul comercial a fost foarte dăunător pentru economia agricolă americană. Cu cât va continua mai mult, cu atât va fi mai rău”, a declarat David MacLennan, director general al companiei agricole și producătoare de alimente Cargill.

Investițiile străine în Statele Unite, care includ fuziunile transfrontaliere și achizițiile și împrumuturile între companii, au scăzut cu circa 18% în 2018, față de anul precedent, potrivit Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

Declinul este aproape similar cu scăderea investițiilor străine la nivel golbal, de 19%.

În timp ce agenția ONU a atribuit scăderea investițiilor străine din SUA și la nivel global tarifelor impuse reciproc de SUA și China de la jumătatea anului 2018, investițiile străine directe din China au crescut cu 3% în 2018. În India, investițiile străine au urcat cu 7%.

Războiul comercial dintre SUA și China a afectat industrii la nivel mondial, în ultimele luni.

Companii chineze mari, cum este Alibaba, și-au restrâns planurile de investiții în Statele Unite.

Foxconn, din Taiwan, a renunțat la planul de înființare a unei fabrici în Wisconsin, în timp ce producătorul auto chinez GAC Motor a amânat intrarea pe piața americană.

În luna septembrie, producătorul austriac de fibre Lenzing a oprit extinderea în Statele Unite, din cauza creșterii tarifelor dintre SUA și China.

Există și companii străine care încă investesc, în special în industria auto.

Volkswagen a anunțat la începutul acestei luni că va investi 800 de milioane de dolari pentru construirea unui nou automobil electric la o fabrică din Chattanooga, Tennessee.

Toyota și Mazda au un proiect pentru o uzină de asamblare auto, iar Daimler și BMW investesc în operațiuni existente.

Tensiunile economice afectează puternic companiile de tehnologie.

Apple a anunțat în această lună că veniturile trimestriale vor fi sub așteptări, din cauza încetinirii cererii în China.

Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume și producător de cipuri pentru alți producători de smartphone-uri, între care Apple și Huawei, a estimat un declin de 29% al profitului, în trimestrul al patrulea.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
davos
sua