Datele medicale, râvnite de companii: jucătorii din tehnologie și asigurări au început "goana după aur" pe piețele de frontieră din Europa de Est, inclusiv România

Datele medicale, râvnite de companii: jucătorii din tehnologie și asigurări au început "goana după aur" pe piețele de frontieră din Europa de Est, inclusiv România
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 ian 2020

Europa de Est este o nouă piață de frontieră pentru firmele private de sănătate, iar companiile de asigurări și start-up-urile din tehnologie se întrec în cursa pentru obținerea de date privind sănătatea persoanelor din regiune, inclusiv din România, scrie Reuters.

Companiile fac investiții importante pentru a obține date privind starea de sănătate a celor din regiune, în dorința de a identifica riscurile și a evalua profiturile potențiale.

Urmărește-ne și pe Google News
BNR explică decizia de menținere a dobânzii cheie CITEȘTE ȘI BNR explică decizia de menținere a dobânzii cheie

Tot mai multe persoane din țările est-europene, precum Ungaria, Polonia și România, optează pentru serviciile private de sănătate. Această tranziție este susținută de majorarea salariilor, la care se adaugă cheltuielile publice scăzute pentru sănătate, aspect care care conduse adesea la lipsa de personal și perioade mari de așteptare pentru analize și intervenții chirugicale.

În aceste condiții, marii jucători de pe piața asigurărilor din regiune, inclusiv PZU (controlată de statul polonez), Generali, Vienna Insurance Group (VIG) și Allianz, sunt interesate să strângă și să analizeze datele cu privire la pacienții din regiune pentru a putea să își îmbunătățească metodele de evaluare a riscurilor și calculare a primelor.

Datele sunt temelia viitorului”, spune Gabriella Almassy, directorul general al diviziei din Ungaria a VIG, adăugând că datele vor fi un element cheie pentru a stabili piațele care se pot dovedi profitabile pentru asigurările de sănătate în regiune.

În acest scop, multe companii de asigurări își unesc forțele cu companii de tehnologie, cum este start-up-ul polonez Infermedica, care a dezvoltat un soft care analizează informații privind starea de sănătate și realizarea de diagnostice preliminare.

„Asistăm la o explozie a datelor privind starea de sănătate care seamănă cu boom-ul privind datele financiare din urmă cu 10-15 ani, când sectorul bancar s-a schimbat foartemult. A numi acest lucru ‘gold rush’ (goana după aur.) este absolut corect”, a declarat Maciej Malenda, director pentru parteneriate la Infermedica, care lucrează cu PZU și Allianz.

Grupul polonez PZU este interesat de zeci de alte startup-uri care ar putea sprijini divizia de asigurări de sănătate.

Datele privind starea de sănătate sunt un premiu râvnit de asiguratorii și companiile din tehnologie din întreaga lume. O dovadă în acest sens sunt planurile Google de a cumpăra producătorul de brățări de fitness Fitbit pentru 2,1 miliarde dolari. Această achiziție va oferi Google acces la datele colectate de milioanele de dispozitive Fitbit, care monitorizează, printre altele, numărul de pași făcuți zilnic de utilizator, caloriile arse, ritmul cardiac și calitatea somnului.

Fitbit a deschis în București cel mai mare birou de cercetare-dezvoltare din afara Statelor Unite ale Americii.

Faptul că piața de servicii private de sănătate din Europa de Est este la început vine cu o serie de oportunități rare, având în vedere gradul redus de saturare a pieței comparativ cu piețele mature din Europa de Vest. Oportunitățile sunt generate de piața în creștere a serviciilor medicale private, combinată cu creșterea cheltuielilor de consum. Totuși, tot în Europa de Est, asigurătorii întâmpină și cele mai mari obstacole. Directorii companiilor de asigurări se plâng că lipsa datelor privind starea de sănătate face dificilă evaluarea riscurilor și atrag atenția că ar putea dura ani până când investițiile în colectarea și analiza datelor vor da roade.

Spre exemplu, Attila Hevesi, responsabil pentru dezvoltarea de produse la divizia din Ungaria a Generali, spune că nu există comparație între calitatea și cantitatea datelor disponibile pentru asigurările de sănătate și cele pentru asigurările auto.

"Este ca și cum ai compara un delfin cu o balenă. Poate chiar și un delfin este o exagerare”, spune Attila Hevesi.

viewscnt
Afla mai multe despre
date medicale
date sanatate
fitbit
europa de est
reuters
asigurari sanatate