Dăianu: Băncile refuză restructurarea creditelor; va fi un acord politic internațional; așa s-a ajuns și la darea în plată

Dăianu: Băncile refuză restructurarea creditelor; va fi un acord politic internațional; așa s-a ajuns și la darea în plată
scris 8 apr 2016

Refuzul băncilor de a accepta restructurarea creditelor va duce la un acord politic internațional pentru tăierea datoriilor suverane, susține Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR. El crede că va fi o formulă de genul Clubului de la Paris și Clubului de la Londra. Dăianu susține că refuzul băncilor în a înțelege iminența restructurărilor a dus și la apariția legii dării în plată.

"Fără haircut, datoriile suverane nu sunt sustenabile. Există multe state din UE care nu vor reuși altfel. Restructurarea înseamnă să ai un acord global, pe modelul Clubului de la Paris sau Clubului de la Londra, un nou Bretton Woods (...) Băncile centrale au o situație ingrată. Restructurarea, care nu este acceptată de creditori, are nevoie de un acord politic internațional", a explicat Dăianu, la o dezbatere privind politicile monetare neconvenționale.

Urmărește-ne și pe Google News

Oficialul BNR s-a arătat convins că soluția finală în cazul Greciei nu poate fi decât una de ștergere a unei părți din datoria statului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Topul integral al băncilor după active în 2015. Primele trei bănci au 42% din piață

El a contextualizat poziția, arătând că situația internațională este tulbure, datoriile suverane la maxime istorice, situația politică deteriorată peste tot în lume, astfel că debușeul cel mai la îndemână ar fi restructurarea datoriilor. Soluția unui acord politic este contrapusă variantelor "extreme" avute în vedere în cadrul dezbaterii, deflație sau o conflagrație.

"Doamne ferește să ajungem la așa ceva!", a completat oficialul BNR.

Întrebat dacă un astfel de aranjament politic internațional de tăiere a datoriilor suverane nu ar semăna cu decizia politică din România de a ușura povara debitorilor persoane fizice prin legiferarea dării în plată pentru stingerea creditelor ipotecare, Dăianu a explicat că ambele măsuri ar avea aceeași cauză.

El a arătat că, dacă băncile ar fi acceptat să restructureze creditele și ar fi înțeles că trebuie să facă restructurări reale, nu ar fi existat Legea dării în plată.

Mai mult, Dăianu a afirmat că măsurile prin care creditorii ar fi obligați să accepte restructurarea prin tăiere a unor datorii sunt legitime în condițiile în care sistemul bancar a fost salvat cu bani publici.

"S-o spunem pe șleau: Băncile au fost salvate", a arătat Dăianu, amendat imediat de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR: "Da, au fost salvate, dar nu în România, să nu se înțeleagă greșit". După o scurtă pauză, Dăianu a acceptat: "Bine, au fost salvate marile grupuri europene".

viewscnt
Afla mai multe despre
daianu
banci
datorii
state
ue
dare in plata
credite