Cruciada împotriva fumatului, susținută de mai multe organizații non-guvernamentale și, mai nou, de secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, se intensifică, mai mulți parlamentari avansând acum un proiect prin care vor să interzică folosirea în spațiul public a dispozitivelor de fumat care nu ard tutunul. Dacă va fi adoptată, inițiativa nu va face altceva decât să încurajeze consumatorii de dispozitive de încălzit tutunul să revină la țigările tradiționale, prin eliminarea avantajului comparativ al posibilității “fumatului” în spațiul public. Cu alte cuvinte, vor înlocui un produs cu potențial de risc mai redus cu unul în care riscul este dovedit, potrivit propriei lor expuneri de motive la proiectul de lege.
Interdicția se dorește să fie introdusă prin redefinirea fumatului drept “inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum și inhalarea voluntară a aerosolilor rezultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice de tip «țigaretă electronică» sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”.
Vechea definiție a fumatului, potrivit Legii 349/2002, viza doar “inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cum utilizarea țigaretelor electronice în spațiile publice este deja interzisă de articolul 3 al respectivei legi, ținta ONG-urilor și a parlamentarilor inițiatori ai proiectului de lege pare acum a fi dispozitivele de încălzire a tutunului, precum IQOS (produs de Philip Morris) sau glo (produs de British American Tobacco).
Cum noile produse nu ard tutunul, ci îl încălzesc, justificarea principală a interzicerii fumatului în spațiile publice, și anume punerea în pericol a sănătății celorlalți prin expunerea lor la “fumatul pasiv“, pare a nu se susține.
Inițiatorii motivează inițierea proiectului nu prin “fumatul pasiv”, ci pe faptul că nu există studii care să demonstreze că noile dispozitive sunt mai puțin periculoase decât fumatul tradițional. Chiar dacă până în prezent nu a fost conturată o concluzie categorică în acest sens, studii însă există. De altfel, în SUA, unde campania anti-tutun este extrem de agresivă, o comisie consultativă de experți independenți a Food & Drug Administration a apreciat, cu 8 voturi pentru și unul împotrivă, că IQOS-urile reduc într-adevăr cantitățile de produse chimice dăunătoare inhalate de utilizatori, în pofida faptului că a mai votat, totodată, cu 5 voturi pentru și 4 împotrivă, că producătorul (Philip Morris International - PMI) nu a reușit să îi convingă cu certitudine că dispozitivele IQOS sunt mai puțin nocive decât țigaretele tradiționale.
Dacă fumatul pasiv nu mai este problema principală a “cruciaților”, se pare că aspectul estetic este cel care-i preocupă cel mai mult. Pentru că, până la proba contrară, dacă va fi adoptată, inițiativa lor nu va face altceva decât să încurajeze consumatorii de dispozitive de încălzit tutunul să revină la țigările tradiționale, prin eliminarea avantajului comparativ al posibilității “fumatului” în spațiul public. Cu alte cuvinte, vor înlocui un produs cu potențial de risc mai redus la unul în care riscul este dovedit, potrivit propriei lor expuneri de motive la proiectul de lege.
Anul trecut, Philip Morris a început producția în România, în fabrica de la Otopeni, a produselor din tutun cu potențial de risc redus. În luna iulie, PMI a anunțat că va transforma fabrica de țigări din Otopeni într-o unitate de producție a rezervelor din tutun pentru dispozitive IQOS, investind în acest sens aproape jumătate de miliard de euro. Anul trecut au fost produse și exportate peste 2 miliarde de rezerve de tutun în fabrica din Otopeni. Dispozitivele IQOS produse în România de Philip Morris ajunseseră, în luna octombrie 2017, la o cotă de piață de 1,4% din total consum de tutun din România.
În luna decembrie, la rândul său, BAT a lansat în România, în premieră pentru Europa, glo™, cel mai nou produs de încălzire a tutunului destinat fumătorilor adulți. Recent, BAT a anunțat că se pregătește să extindă la nivelul întregii Românii rețeaua de distribuție a glo™ și Neostiks.