Croitoru, BNR: Suntem mai aproape decât am crede fie de o ajustare controlată, fie de o recesiune

Croitoru, BNR: Suntem mai aproape decât am crede fie de o ajustare controlată, fie de o recesiune
scris 18 nov 2016

Economia României este în plin boom, iar condițiile monetare și fiscale sunt mai relaxate decât ar trebui să fie, iar aceasta înseamnă că suntem mai aproape decât am putea crede de o ajustare a producție sau chiar de o recesiune, dacă nu se fac ajustări la timp, scrie Lucian Croitoru, consilerul guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară.

România a închis gap-ul negativ de producție încă din 2013, scrie Croitoru, deși estimările Băncii Naționale a României arată că economia crește peste potențial abia din prima parte a acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News

Potențialul de creștere reprezintă o estimare a economiștilor pe baza factorilor de producție din economie. Evoluția economiei peste linia de potențial aduce dezechilibre vizibile în inflație și/sau un deficit de cont curent mai mare.

România a înregistrat în trimestrul trei cea mai mare creștere economică anuală din Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI România a înregistrat în trimestrul trei cea mai mare creștere economică anuală din Uniunea Europeană

Inflația a fost stabilă în ultimii ani pentru că cererea mai mare a mers către importuri, ceea ce a stmiulat cererea în alte țări, lucru vizibil din deteriorarea balanței de plăți, în special pe bunurile de consum alimentare, explică Croitoru.

Aceast lucru n-a fost vizibil în datele de inflație pentru că excedentul de cerere indicat de gap-ul pozitiv al PIB și de creșterea relativ rapidă a creditului a fost plasată în străinătate.

“Dacă gap-ul PIB s-a închis acum aproape trei ani și de atunci a devenit tot mai stimulativ, înseamnă că suntem în plin boom. Aceasta mai înseamnă și că politica monetară este mai relaxată decât intenționează să fie, iar politica fiscală relaxată a generat un impuls fiscal, ceteris paribus, mai stimulativ la adresa economiei decât ar fi fost implicat de valoarea alternativă (negativă) a gap-ului PIB”, scrie Croitoru pe platforma de opinii a BNR.

BNR a coborât dobânda cheie la 1,75% în mai 2015, înainte ca reducerea TVA la alimente de la 24 la 9% să intre în vigoare. De la 1 ianuarie 2016 a scăzut și cota generală de TVA la 20%, iar consumul a crescut cu două cifre. Ultimele date privind evoluția economiei arată o creștere anuală de 4,6% în trimestrul trei, cu mai bine de un punct peste potențialul estimat de BNR.

Lazea, BNR: Economia României nu poate crește cu 5% timp de 10 ani doar cu stimuli fiscali CITEȘTE ȘI Lazea, BNR: Economia României nu poate crește cu 5% timp de 10 ani doar cu stimuli fiscali

Dacă economia este deja încinsă, atunci ne-am putea intra în următoare fază a ciclului economic, care presupune ajustare sau recesiune, avertizează Croitoru.

“În sfârșit, aceasta ar mai putea înseamnă și că suntem mai aproproape decât am putea crede, fie de o ajustare care să aducă producția spre potențial, fie de o o recesiune, dacă ajustările nu se fac la timp”, scrie consilierul lui Mugur Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian croitoru
crestere economica
gap pib
pib potential
recesiune