Criza de pe piața muncii se amplifică. Aproape trei sferturi dintre oamenii de afaceri cred că vor găsi greu angajați și nu îi vor putea păstra

Criza de pe piața muncii se amplifică. Aproape trei sferturi dintre oamenii de afaceri cred că vor găsi greu angajați și nu îi vor putea păstra
scris 31 ian 2018

Criza de pe piața forței de muncă se va amplifica în acest an, aproape trei sferturi dintre oamenii de afaceri estimând că 2018 va fi anul în care găsirea și păstrarea angajaților calificați va fi o adevărată provocare.

Întrebați despre criza de pe piața forței de muncă în acest an, 72% dintre respondenți au declarat că fenomenul se va amplifica, 22% estimează că situația va rămâne la același nivel ca și în 2017, în timp ce 6% au evitat să răspundă, considerând că, în actualul context macro-economic, este dificil să preconizeze ce se va întâmpla în următoarele luni, arată un sondaj realizat de companiile Train Your Brain și Frames Media Network, în cadrul primei ediții a “Barometrului semestrial privind perspectivele pieței de muncă” la care au răspuns 150 de oameni de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News

“Criza, respectiv războiul pentru talente se va amplifica în 2018. Sunt industrii unde specialiștii sunt puțini, sunt industrii care se dezvoltă așa de repede încât piața nu face față. Războiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry și specialiști. De ce? Piața nu este foarte educată din punct de vedere al resurselor umane, generația Y este o generație dificilă, greu de loializat, foarte interesată de mediul online,  etc.”, a declarat, în cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, Country Manager Romania și Bulgaria Kienbaum, leaderul pieței de executive search în Germania și una dintre firmele de top specializate în consultanță în management la nivel global.

Criza de pe piața muncii se amplifică. Aproape trei sferturi dintre oamenii de afaceri cred că vor găsi greu angajați și nu îi vor putea păstra

La rândul său, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania, a declarat că “decalajul dintre cererea de forță de muncă specializată și oferta va crește pe fondul creșterii emigrației, pe de o parte, și a angajărilor în cadrul companiilor de stat, pe de altă parte”.

Oamenii de afaceri și experții HR privesc cu îngrijorare la impactul modificărilor fiscale intrate în vigoare în acest an cât și la perspectivele unor noi decizii în acest sens (schimbarea regimului de impozitare a profesiilor liberale, introducerea impozitului progresiv etc.), despre care mulți dintre ei spun că vor bulversa mediul de business.

Guvernatorul Băncii Poloniei: Mai bine să creștem economia sănătos, cu o rată de 3 procente, decât să ne dezvoltăm ca România CITEȘTE ȘI Guvernatorul Băncii Poloniei: Mai bine să creștem economia sănătos, cu o rată de 3 procente, decât să ne dezvoltăm ca România

Chestionați în ce măsura deciziile fiscale (trecerea contribuțiilor la angajat, scăderea impozitului pe profit etc.) vor afecta piața muncii în 2018, 85% dintre respondenți au declarat că acestea vor avea un efect negativ, 12% au afirmat că impactul în sectorul în care activează va fi unul relativ scăzut, în timp ce 3% au declarat că nu au toate datele pentru a da un răspuns.

Criza de pe piața muncii se amplifică. Aproape trei sferturi dintre oamenii de afaceri cred că vor găsi greu angajați și nu îi vor putea păstra

„Transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților a implicat mărirea salariilor brute (fie prin modificarea contractelor de muncă, fie prin acordarea de bonusuri) în vederea asigurării acelorași salarii nete. Deoarece companiile nu pot fi obligate la mărirea salariilor brute (mediul de afaceri nu a considerat oportun acest transfer), pot apare dezechilibre în piața muncii.  Mai mult, mărirea salariilor brute presupune un efort administrativ ridicat / costuri suplimentare pentru companiile cu mulți angajați. Totodată, transferul  contribuțiilor sociale transmite un mesaj de nesiguranță pentru mediul de afaceri, Parlamentul putând aproba / anula transferul contribuțiilor”, au declarat consultanții Mihai Marc și Alexandra Nicolae, S.P.R.L. Menzer & Bachmann – Noerr Member of Noerr Group.

“Frecvența mare a modificărilor fiscale, termenul scurt până la implementarea lor – cresc anxietatea în rândul angajaților și blochează inițiativele de dezvoltare/investiții din partea companiilor/angajatorilor”, a declarat, la rândul său, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania.

2018 va fi anul în care ofertele de muncă își vor diversifica tot mai mult paleta de servicii. Nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist.

Criza de pe piața muncii se amplifică. Aproape trei sferturi dintre oamenii de afaceri cred că vor găsi greu angajați și nu îi vor putea păstra

Întrebați care vor fi principalele avantaje care vor face diferența între ofertele companiilor, în 2018, 68% dintre cei chestionați au menționat pachetul salarial, 54% au amintit de soliditatea firmei, iar 40% au indicat serviciile suplimentare puse la dispoziția angajaților (traininguri, participări la evenimente etc.).

Flexibilitatea programului de lucru (23%) și posibilitatea de dezvoltare și promovare profesională (19%) s-au aflat, de asemenea, pe lista celor mai importante avantaje menționate de oamenii de afaceri și experții HR.

“Salariul este și va rămâne important, dar nu mai este atât de important ca acum câțiva ani. Este importantă locația, oportunitatea de a avea work life balance, flexibilitate, posibilitate de dezvoltare și promovare profesională, manageri care să fie si leaderi, etc.”, a declarat Loreda Dragomir, Country Manager Romania și Bulgaria Kienbaum.

“Investiția în dezvoltarea personală a devenit mult mai importantă, la un anumit nivel, decât câștigul salarial. Tot mai mulți români au înțeles că dezvoltarea  abilităților personale, prin training-uri, specializări, work-shop-uri este poate chiar mai importantă, de la un punct încolo, decât salariul și jobul în sine. Cu cât îți dezvolți mai mult abilitățile profesionale, capacitatea de a te adapta schimbării, cu atât ai mai multe șanse să progresezi în carieră și nu numai. Aceeași abordare încep să o aibă și companiile care investesc din ce în ce mai mult în pregătirea personalului, înțelegând că principala lor resursă în obținerea profitului este cea umană. Iar această schimbare se simte deja puternic în ultimii doi ani și în firmele românești, nu doar în cele străine, până la nivelul IMM-urilor”, a declarat Alexandru Bălțat, managerul Train Your Brain.

Domeniile care vor atrage cea mai dinamică evoluție pe piața de HR în acest an vor fi IT-ul și retailul.

74% dintre managerii chestionați consideră că vedeta pieței muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua să genereze cea mai dinamică evoluție pe piața resurselor umane. Pe locurile următoare, în topul reieșit din opiniile investitorilor, s-au situat retailul, menționat de 68% dintre cei chestionați, sectorul construcțiilor (52%), serviciile (48%), sectorul medical/pharma (34%), serviciile de suport (21%) și industria auto, cu tot cu serviciile aferente (18%)

“Cred că IT-ul și Retail-ul vor rămâne domeniile cu dinamica cea mai mare și în 2018. La acestea se adaugă toate domeniile de producție care vor continua să automatizeze din procese + sectorul bancar, care va continua să se consolideze prin fuziuni și/sau iesiri de pe piața din România”, a declarat Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania.

“În 2018, pe fondul continuării creșterii economice și dezvoltării afacerilor, platformele de resurse umane își vor consolida și extinde serviciile, cu efecte benefice în toate ramurile economiei, inclusiv din prisma productivității muncii”, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

Criza de pe piața muncii se amplifică. Aproape trei sferturi dintre oamenii de afaceri cred că vor găsi greu angajați și nu îi vor putea păstra

“Din discuțiile cu oamenii de afaceri dar și cu angajații reiese, în mod evident, o schimbare de de atitudine în ambele tabere. Privind din prisma angajaților, a trecut vremea când, pentru un salariu bun, mulți erau dispuși să-și sacrifice întreaga zi și timpul liber. Pentru mulți dintre ei, jobul tinde să devină doar un pas, nu cel final, către dezvoltarea personală. Pentru angajatori, salariatul devine tot mai mult un capital, vremea când oricine putea fi înlocuit, dacă nu respecta deciziile angajatorului, fiind pe cale să apună. Într-o piață în care cererea de forță de muncă de calitate este puternic disproporționată în raport cu oferta, echilibrul va putea fi găsit doar în măsura în care ambele părți vor accepta relația de parteneriat, cu toate beneficiile și obligațiile aferente”, a mai spus acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
piata muncii
oameni de afaceri