Criză de electricieni în vestul țării. Firmele încearcă să aducă forță de muncă din Serbia

Criză de electricieni în vestul țării. Firmele încearcă să aducă forță de muncă din Serbia
scris 6 mar 2017

În vestul țării, electricienii sunt din ce în ce mai greu de găsit, chiar dacă li se asigură un salariu de început de peste 2.000 de lei pe lună, plus cazare, transport și instruire gratuite. După ce a împânzit toată țara cu anunțuri de angajare, fără prea mare succes, o firmă care asigură mentenanța liniilor electrice în județul Timiș va aduce electricieni din Serbia.

Criza forței de muncă din energie s-a adâncit în ultimii trei ani, povestește pentru Profit.ro Horațiu Radu, asociat și administrator al firmei Cons Electrificarea Instal din Timișoara, specializată în consultanță, proiectare și execuție de rețele electrice. Societatea, înființată în urmă cu 20 de ani, are 100-120 de salariați și asigură și mentenanța liniilor electrice în județul Timiș. Pe toată zona de Vest a țării, spune Rada, în momentul de față este o "criză groaznică" a forței de muncă din acest domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News

Electricienii calificați sunt foarte puțini și, în cele mai multe cazuri, în vârstă, iar, pentru a putea lucra, firmele nu fac altceva decât să caute personal necalificat, să-l înscrie la școli de afaceri și meserii pentru reconversia profesională, pentru ca apoi să-l angajeze și să-l formeze prin practică. "Deci le plătim școala, îi aducem la practică și îi învățăm. În ultima vreme, am școlarizat și calificat peste 40 de persoane", explică Horațiu Rada.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu toate acestea, găsește foarte greu oameni dispuși să se angajeze, în ciuda faptului că electricienii pot avea venituri destul de mari, în funcție de categorie. Un electrician de nivel mediu poate ajunge la salariu net de peste 3.000 de lei pe lună, plus tichete, plus bonusuri, plus ore suplimentare, în condițiile în care sunt dispuși să le facă. "Acum, ca firmă, a lucra în acest domeniu este ca mersul pe sârmă, dar fără plasă, pentru că este foarte riscant", afirmă omul de afaceri.

Averea unui important om de afaceri român, executată silit într-o licitație cu preț de pornire record: 43 milioane euro CITEȘTE ȘI Averea unui important om de afaceri român, executată silit într-o licitație cu preț de pornire record: 43 milioane euro

În momentul de față, Horațiu Rada a împânzit toată țara cu anunțuri că angajează electricieni, din Moldova până în Oltenia și Transilvania, și a întins antenele și în Ungaria și Serbia, încercând să recruteze și din aceste țări. Din străinătate, chiar dacă a găsit electricieni dispuși să vină în Timișoara, se lovește de problema protecției forței de muncă impusă de Comunitatea Europeană. Potrivit legislației, încă de la început trebuie să li se ofere acestor angajați salariul mediu pe România, adică 3.130 de lei brut. "Dar o forță de muncă pe care o aduci din afară nu o poți plăti de la început cu banii ăștia: urmează perioada de acomodare, investești în tehnologie, școlarizare etc.", explică Rada.

Cu toate acestea, pare mult mai aproape de a angaja, pentru cele 30 de locuri pe care le are disponibile, electricieni din Serbia decât forță de muncă din țară, deși și românilor li se asigură cazare în apartamente mobilate și utilate din Timișoara, transportul, cheltuieli de deplasare spre locul de reședință în weekend plus bonusuri. Un electrician debutant, spune Horațiu Rada, câștigă peste 2.000 de lei net plus tichete, bonusuri, cazare, transport. "Găsim greu personal, chiar și necalificat, pentru că zona de vest este destul de industrializată și foarte mulți meseriași preferă să lucreze prin micile anunțuri, la negru sau la gri", explică omul de afaceri.

Soluția pe care a găsit-o pe termen lung este să se îndrepte spre școlile de afaceri și meserii și să semneze parteneriate cu fostele licee energetice, să ia copiii din clasa a IX-a, să le asigure bursă, să le plătească școlarizarea și să aștepte până ies de pe băncile școlii. Firma pe care o conduce este implicată deja într-un proiect pilot alături de fostul liceu energetic din Timișoara, în care încearcă și această variantă de a forma elevii din clasa a IX-a până la electricieni.

Hotelul Aro Palace din Brașov, unul dintre cele mai mari hoteluri de 5 stele din afara Bucureștiului, schimbă bursa CITEȘTE ȘI Hotelul Aro Palace din Brașov, unul dintre cele mai mari hoteluri de 5 stele din afara Bucureștiului, schimbă bursa

Până atunci, însă, varianta Serbia pare cea mai accesibilă. "Nu așteptăm să termine elevii pe care îi pregătim școala și o să aducem forță de muncă de dincolo de granițele României, să le asigurăm condiții de masă, cazare, transport, plus instruire. În Serbia am găsit forță de muncă calificată, oameni care doresc să vină, iar în momentul de față suntem în discuție cu Oficiul de Imigrări", mai spune omul de afaceri.

Horațiu Rada crede că marea problemă a muncitorului român este mentalitatea și că acesta nu reușește să vadă în perspectivă. "În loc să privească în față și să vadă orizontul, pe termen lung, el vede doar ceața din fața lui și bâjbâie prin ea".

viewscnt
Afla mai multe despre
electricieni
criza
personal
firme
serbia