Creșterea economiei americane a încetinit peste așteptări în trimestru patru, la 1,9%, de la ritmul de 3,5% consemnat în trimestrul al treilea, influențată de declinul livrărilor de soia care a tras în jos exporturile, dar stabilitatea cheltuielilor de consum și creșterea investițiilor companiilor sugerează că expansiunea va continua, transmite Reuters.
Pe ansamblul anului 2016, PIB-ul american a avansat cu 1,6%, cel mai lent ritm după 2011. În primul semestru, creșterea economică a fost frânată de petrolul ieftin și dolarul puternic, factori care au erodat profiturile companiilor și investițiile, scrie News.ro.
Creșterea de anul trecut a fost afectată și de corecția stocurilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2015, economia americană a consemnat o creștere de 2,6%.
În trimestrul patru, exporturile au scăzut cu 4,3%, inversând un avans de 10% realizat în trimestrul al treilea.
Comerțul a avut un impact negativ de 1,7 puncte procentuale la creșterea economică din trimestrul patru, cel mai mare după trimestrul doi din 2010, după ce a adăugat 0,85% la PIB în trimestrul al treilea.
Analiștii intervievați de Reuters anticipau o creștere a PIB de 2,2% în trimestrul patru.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Strategia economică a lui Trump începe să prindă contur; un element important este substituirea importurilorNoul președinte american Donald Trump a oferit puține detalii privind politica economică, dar promisiunile sale au fost bine primite de populație, companii și investitori.
Încrederea americanilor și a companiilor a crescut, iar indicii bursieri au atins niveluri record.
Dar incertitudinile legate de politicile comerciale ale administrației Trump reprezintă un risc pentru economie.
Întărirea economiei ar însemna noi majorări ale dobânzilor de către Rezerva Federală, care a anticipat deja pentru 2017 trei astfel de măsuri. Instituția a mărit dobânda cheie în decembrie, cu 0,25 puncte procentuale, la un interval de 0,5%-0,75%.
Cheltuielile de consum, care reprezintă peste două treimi din activitățile economiei americane, au crescut cu 2,5% în trimestrul patru, după un avans de 3% în trimestrul al treilea.