Creditarea a încetinit în octombrie. Depozitele accelerează

Creditarea a încetinit în octombrie. Depozitele accelerează
scris 25 nov 2021

Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a crescut cu 0,8% în octombrie față de septembrie, cel mai scăzut ritm de la începutul anului. În schimb, creșterea depozitelor a accelerat.

Ce așteptări au băncile în legătură cu veniturile clienților în perioada următoare,  produsele bancare ale viitorului, ce se va întâmpla pe bursă și cu RCA anul viitor, alături de multe alte teme, va fi anunțat la Videoconferința Profit Financial.forum - Finanțăm repornirea economiei - Ediția a IV-a.

Videoconferința, programată pentru 8 decembrie, va fi organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank și Grupul Nordis, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.

Detalii AICI

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna octombrie 2021 cu 2,4 miliarde de euro sau 0,8% față de septembrie 2021, până la nivelul de 316,9 miliarde de lei. Dinamica lunară este în înjumătățire față de cea din septembrie și a treia cea mai mică din 2021 după cea din lunile ianuarie și februarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Octombrie a fost prima lună în care restricțiile valului patru al pandemiei s-au făcut simțite din plin.

Creșterea anuală a creditului s-a păstrat ridicată la 13,5%, fiind cel ridicat ritm de după 2009, înainte să se facă simțite statistic și efectele crizei financiare.

Creditul în lei, cu o pondere de 71,7% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 0,9%, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 28,3% în totalul creditului neguvernamental, a crescut cu 0,4%. Față de anul trecut, componenta în lei a crescut cu 18%, iar cea în valută, cu 3,5% ( sau cu 1,9% exprimată în euro).

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali - inclusiv conturile curente - au crescut în luna octombrie 2021 cu 1,3% față de luna anterioară, până la nivelul de 458,3 miliarde de lei, și cu 13,4% (5,1 la sută în termeni reali) față de octombrie 2020. Dinamica lunară este în creștere de la 0,6% în septembrie.

Depozitele în lei ale rezidenților au crescut cu 1% față de septembrie, până la 294,3 miliarde de lei și au crescut cu 12,6% (4,3% în termeni reali) față de octombrie 2020. Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut cu 1,9% față de luna anterioară, până la 161,1 miliarde de lei, iar față de luna octombrie 2020 au înregistrat o creștere de 10,3%. Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au stagnat practic la 133,2 miliarde de lei față de luna precedentă și au crescut cu 15,5% față de luna octombrie 2020.

Depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în lei, s-au majorat cu 1,7% față de luna septembrie 2021, ajungând până la nivelul de 164 de miliarde de lei (exprimate în euro, acestea s-au majorat cu 1,7%, până la 33,1 miliarde de euro). Comparativ cu luna octombrie 2020, indicatorul a crescut cu 14,8%, exprimat în lei și cu 13,1%, dacă este exprimat în euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
depozite
crestere depozite